Szekszárdon készült rövidfilmeket is bemutatnak Cannes-ban

Vasárnap bemutatják Cannes-ban, azokat a rövidfilmeket, melyek az elmúlt hónapokban a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara valamint a Forgass a Földért Alapítvány szervezésében megvalósult rövidfilmkészítő versenyeken kerültek
bemutatásra.

Összesen hat filmet küldtünk Cannes-ba az „International Cellphone Cinema
Showcase” eseményre
– mondja Kindl Gábor a rövidfilmkészítő versenyek
producere.

Három, a közelmúltban lebonyolított versenyről neveztünk filmeket. Ezek az alkotások, az Újra! Alkotó Energia, a Shoot4Life és a szekszárdi 24 órás filmkészítő maratonon szerepeltek sikeresen. A Cannes-ban bemutatásra kerülő filmek angol nyelvű feliratozással kerülnek vetítésre.

A bemutató, melyen a világ, különböző rövidfilm fesztiváljain sikeresen szereplő filmjeit láthatja a nemzetközi zsűri és a közönség, május 19-én, 13 órától, a Global Short Film Awards Cannes (Marche du Film in Cannes), International Cellphone Cinema Showcase programjában, Cannes-ban, a Hotel Eden Filmszínházban.

Az eseményen jelen lesz, prof. Karl Bardosh, a Shoot4Earth (Forgass a Földért!) világjáték művészeti igazgatója, az áprilisi szekszárdi film maraton zsűrielnöke.

Az idén megrendezésre kerül Cannes-ban a Nemzetközi Telefonfilmes Seregszemle, a Filmfesztivállal összefüggő Marche du Film, filmvásár keretében – mondja Karl Bardosh a New York Egyetem Film és Televíziós Tanszékének professzora.

A magyar színeket a szekszárdi filmkészítő verseny győztesei fogják képviselni A világszerte megrendezésre kerülő filmkészítő versenyek célja, hogy mindenki a zsebben lapuló mobiltelefon révén terjessze a film nyelv ismeretét a gyakorlatban, karitatív célokat maga elé tőzve. B

Balázs Béla álma volt, hogy a filmnyelv egyenrangú legyen más írott nyelvekkel – mondja Bardosh professzor. A magyarországi filmversenyek védnöke Dr. Szécsi Gábor a Pécsi
Tudományegyetem KPVK dékánja.

A Cannes-ba küldött filmek között van a Szekszárd Filmmaraton első helyezett filmje, ami egy családi videó keretében, mutatja be Szekszárdot. A film szereplője, Csecskedi Zoé megkapta a legjobb szereplőnek járó díjat.

Az áprilisi „Szekszárd 24 órás Filmmaraton második helyezett filmje is azok között a
filmek között van, melyek bemutatásra kerülnek a vasárnapi programban Cannes-
ban.

A „Cinege madár – RAP” – F. Lackó rövidfilmje mobiltelefonnal és videókamerával készült, melynek alapja az ismert sárközi népdal, a „Hol jártál az éjjel, cinegemadár?”. A klip, a második hely megszerzése mellett, elnyerte a legjobb eredeti zene feldolgozása és a legjobb operatőrnek díjat is.
A stábot, Miklós Gábor producer, rendező, Kosztolányi „Thage” Ferenc, operatőr, vágó valamint a szereplők, az énekesek, Fehér László (F. Lackó) és Gyarmati  Jázmin alkották.

A Barcsi Sportiskola – Örök élet fája, a Shoot4Life videó készítő versenyre készült, melyen a legjobb közösségi film lett. Póla Károly díjat kapott, a mobiltelefonnal készült film, melyet 5. osztályos diákok készítettek.

A szekszárdi versenyen a legjobb vágónak járó díjat Wehovszky Patrik Márk kapta, akinek videója, az egykori és a mai Szekszárdot mutatja be.

A cannes-i programon vetítésre kerül a „100 éves Borháború” című versenyfilm, melyet a Csiba Dávid és stábja készített (Dunaszerdahely, Szlovákia) a videó mobiltelefonnal készült, harmadik helyezett a szekszárdi 24 órás filmmaratonon. A videó szereplője, Csiba Dávid, megkapta a legjobb férfi szereplő és a legjobb rendezőnek járó díjat is.

A cannes-i programban helyet kap az Újra! Alkotó energia videóverseny győztese Peresztegi Mirkó papíranimációs, Víz című filmje is.

Bízunk benne, hogy benevezett filmek sikeresen szerepelnek a május 19-i vetítésen.

A jövő héten beszámolunk a Global Short Film Awards Cannes (Marche du Film in Cannes), International Cellphone Cinema Showcase eseményeiről.

'Fel a tetejéhez' gomb