A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara és a Forgass a Földért Alapítvány szervezésében

Van egy jó ötleted?

Forgass filmet 24 óra alatt Szekszárdon!

Mutasd be a várost, ahol Háry János élt!

Az első 24 órás rövidfilmkészítő játékra, Szekszárdon, a Magyarország, Európai Unióba történő csatlakozása alkalmából szervezett, Európa Majálison került sor, 2004. május 1-én. Ekkor 21, míg a következő évben 43 film készült.
Az első szekszárdi verseny zsűrijét Jancsó Miklós és Makk Károly filmrendezők vezették.

A szekszárdi FilmMaraton, 24 órás filmkészítő verseny célja, hogy a játékban résztvevők megismerjék, rövid videókban megörökítsék, másokkal megismertessék a Szekszárdon található szellemi, kulturális és más természeti értékeket, mindezt a versenyszabályzatában meghatározott módon.
A filmkészítő maraton – egyfajta futás, versenyfutás az idővel, hiszen a résztvevőknek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre filmjük elkészítésére.
A versenyen bárki indulhat, de forgatni csak Szekszárd területén lehet.
A YouTube-ra feltöltésre kerülő versenyvideó lehet dokumentumfilm, narrációval, zenével. Forgatható Szekszárdról szóló történet, de lehet anekdotát feldolgozó alkotás (rövidfilm, játékfilm elemekkel). De készülhet a térség táncát, dalkincsét bemutató videó (videó klip) is.
A versenyfilmek az új technikai (pl. timelapse, hyperlapse) és képi megoldások alkalmazásával még látványosabbá tehetők.
24 órás videópályázat Szekszárdon
Rajt: 2024. április 27. (szombat) 10 óra
Regisztrálni a verseny kezdetéig lehet online.
Forgatni csak Szekszárdon lehet!
 A versenyzőknek 3 témaelemet kötelező beépíteni versenyfilmjükbe, melyet a szervezők, a rajt pillanatában ismertetnek az interneten.
Ötletes, figyelemfelkeltő 1 perces rövidfilmeket várunk.
A filmek beküldésének, feltöltésének határideje: 2024. április 28. (vasárnap) 10 óra
A filmkészítőknek, a filmek feltöltésekor hashtag-eket használniuk, melyeket a rajt időpontjában tesszük közzé.
A versenyfilmet a YouTube-ra kell feltölteni és a kapott linket, a www.pixeltv.hu oldalán található adatlappal együtt kell elküldeni az info@pixeltv.hu e-mail címre.
Eredményhirdetés: 2024. április 28. (vasárnap) 18 óra, Szekszárd, Művészetek háza online, élő közvetítés
Díjazás:

 1. helyezett videó: 100 000 Ft
 2. helyezett videó: 50 000 Ft
 3. III. helyezett videó: 25 000 Ft

Póla Károly díjban részesül a legjobb iskolai filmkészítő stáb és a legtöbb filmstábot indító iskola.
Külön díjazásban részesülnek a közösségi filmkészítők (családok, közösségek, vállalkozások) illetve a legtávolabbról Szekszárdra érkező stábok.
A 24 órás szekszárdi verseny legjobb mobiltelefonnal készült filmjei, májusban bemutatásra kerülnek a Cannes-ban a Global Short Film Awards-on (Marche du Film in Cannes)
A verseny hivatalos weboldala: www.pixeltv.hu
A verseny védnöke Prof. Dr. habil Szécsi Gábor a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja, a Magyar Tudományos Akadémia Kommunikáció- és Médiatudományi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke

ZSŰRI:

A verseny művészeti igazgatója és a zsűri elnöke, Prof. Karl Bardosh Master Prof. Tisch School of Arts New York University, díjnyertes rendező, producer, író, játékfilmek, rövidfilmek, televíziós sorozatok és dokumentumfilmek szerzője
A 24 órás filmkészítő verseny kezdete óta (2004), művészeti vezetőként, zsűritagként illetve a zsűri elnökeként vesz részt a programban.
Dránovits István, producer, TolnatájTV és Pannon TV
Finta Viktor, főszerkesztő TEOL.hu, Tolnai Népújság
Nagyistók Tibor Duna TV vezető szerkesztője, a Csináljuk a fesztivált! és a Magyarország, szeretlek! kreatív producere.  Médiatanár, szakterülete a VJ, a MOJO valamint az AI felhasználása a videótartalom gyártásában.
Mayer Zoltán HSC, a Magyar Operatőrök Társaságának vezetőségi tagja, a Magyar Filmakadémia tagja, az első 24 Filmfesztivál győztese, hétszeres Aranyszem díj, kétszeres Los Angeles film díj, kétszeres Magyar Mozgókép különdíj.
Az első 24 órás filmkészítő verseny győztese (2004)
Matej Bertok, producer, Bertok Video Szlovákia (Shoot4Earth regionális producer Szlovákia)
Prof. Dr. Nemeskéri Zsolt, PTE KPVK, intézetigazgató, egyetemi tanár
Urbán Ernő, producer ERLA Film
VERSENYIGAZGATÓ/ALAPÍTÓ
Kindl Gábor a 24 órás filmkészítő játékok alapítója

VERSENYSZABÁLYZAT

FORGATÁS

Forgatni csak Szekszárdon lehet! A forgatás időszaka: 2024. április 27. (szombat) 10 óra és 2024. április 28. (vasárnap) 10 óra között.

A kiírásban megadott időszakban, 24 óra alatt kell leforgatni és elkészíteni, egy maximum 60 másodperces, kreatív rövidfilmet.
A film forgatásánál videó kamera, mobiltelefon, tábla PC vagy kameraként működő fényképezőgép egyaránt használható. Felvételek kizárólag a játék ideje alatt készülhetnek, az előforgatást a versenyszabályzat tiltja!
A beküldött kisfilmben csak jogtiszta zenék és 2024. április 27-én, 10 óra után felvett, a stáb által készített jogtiszta, eredeti, videó felvételek szerepelhetnek.
A versenyfilmben stock fotók, videók nem használhatók!

KÖTELEZŐ ELEM

A versenyfilmekhez, a Szervezők megadnak 5 témaelemet, melyekből, a Versenyző stáboknak, a filmhez legjobban illeszthető, szabadon választott, 3 témaelemet kötelezően bele kell forgatni (építeni) az alkotásba.
A kötelező elemek, 2024. április 27-én (szombat) 10 órakor, a rajt pillanatában, jelenik meg a játék weboldalán iletve a versenyhez kapcsolódó online felületeken (www.pixeltv.hu).
A kötelező elemek kihagyása, automatikus kizárást jelent a versenyből!
A filmek időtartama maximálisan 60 másodperc lehet, az ezt meghaladó hosszúságú alkotásokat a Szervezők kizárhatják.

A VERSENYMŰVÖN FELTÜNTETENDŐ
– mű címe
– a versenyző a stáb vezetője, iskola, közösség
– rendező
– operatőr
– vágó
– szereplők
A stáblista és cím megjelenítése  nem a tartozik a versenyfilm időtartamába.
A megjelenítés a film végén elhelyezett stáblistán, „táblán” is történhet.

FONTOS!

A beküldött filmekben elhangzó vélemények kizárólag a készítők felelősségét képezik és semmi esetben nem tekinthetőek a Szervezők álláspontjának, tartalmukkal kapcsolatban a Szervezők semmilyen felelősséget nem vállalnak.
A Szervezők fenntartják a jogot, hogy diszkriminatív, gyűlöletkeltésre alkalmas vagy egyéb módon etikailag nem elfogadható tartalmú videókat kizárják a versenyből. A verseny nem fogad be vallási, vagy politikai témájú filmet.
A beérkezett alkotásokat szakmai zsűri értékeli.
A Szervezők felhatalmazzák a zsűrit, hogy a saját maguk által megállapított szempontrendszer alapján tetszésük szerint válasszanak be vagy hagyjanak ki pályamunkákat, valamint tetszésük szerint ítéljék oda a meghirdetett díjakat.
A zsűri döntése nem fellebbezhető.
A nyertesek névsorát a verseny lezárulása után hozzuk nyilvánosságra.
A Szervezők a nyeremények változtatási jogát fenntartják.
A Szervezők fenntartják a jogot, hogy nem kereskedelmi célokra, on air televíziós műsorokban, az interneten, bemutatókon, a világjátékot népszerűsítő reklámanyagként, propaganda célokra felhasználják az elkészült filmeket.
A Versenyző, a film alkotója, előállítója, lemond arról, hogy a beküldött film, pályázat szerinti felhasználásával kapcsolatban bármilyen díjigényt érvényesítsen.
Korlátozottan cselekvőképes pályázó illetve 18 éven aluli kiskorú kijelenti, hogy a jelen pályázati feltételek elfogadásához törvényes képviselője hozzájárulásával rendelkezik, kérés esetén a hozzájárulást vagy beleegyezést bemutatja.
A Versenyző kijelenti, hogy ő a beküldött pályamű szerzője és szavatolja, hogy harmadik személynek nincs olyan joga, amely a Szervezők fenti jogait korlátozná. A Versenyző kijelenti, hogy a mű közös jogkezelés hatálya alá tartozó művet nem tartalmaz.
Amennyiben a játékban résztvevő Versenyző nem jogtiszta képeket vagy zenét használ fel a filmben úgy annak minden szerzői jogi következményit a Versenyzőnek kell vállalnia.
A játékban résztvevőnek nyilatkoznia kell, hogy az elkészült film eredeti, és nem sért semmilyen szerzői jogi törvény.
A beküldött film termékmegjelenítést nem tartalmazhat!
A Szervezők fenntartják a jogot arra, hogy kitakarást vagy a versenyből való kizárást alkalmazzanak abban az esetben, ha a film jogellenesen termékmegjelenítést tartalmaz.
A Versenyző a pályázat benyújtásával hozzájárul ahhoz, hogy a filmet, és a megküldött személyes adatokat a Szervezők által működtetett weboldalakon, közösségi oldalakon a pályázattal kapcsolatban a Szervezők megjelentessék.
A játékban mindenki a saját felelősségére vesz részt, a bekövetkezett esetleges balesetért, kárért a Szervezőt semmiféle felelősség nem terheli.
A Szervezők a pályázati kiírásban leírtak megváltoztatásának jogát fenntartják.

A 24 ÓRÁS FILMMARATON TÖRTÉNETE

A világon első 24 órás filmkészítő játékot 2004-ben, Magyarországon, Szekszárdon szervezte az alapító, ötletgazda Kindl Gábor. A programhoz már az első alkalommal csatlakozott Karl Bardosh, a New York Egyetem professzora, aki a filmkészítő maraton művészeti igazgatójaként segítette, a világon elsőként megszervezett 24 órás videókészítő versenyt.
A filmszakma kiválóságai az első pillanattól kezdve csatlakoztak és segítették a verseny megvalósítását. Szekszárdon, Jancsó Miklós és Makk Károly filmrendezők voltak az első zsűri elnökei.
Már ekkor bekapcsolódtak a zsűri munkájába olyan világhírű filmesek, mint Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, fotográfus, Pados Gyula operatőr (Sorstalanság, Kontroll, Terézanyu), Fekete Ibolya dokumentumfilm-rendező, Ferenczi Gábor filmrendező és Rajk László, a Saul fia Oscar-díjas játékfilm díszlettervezője is.
Az évek alatt a játék egyre népszerűbbé vált.
A szervezők, Forgass az Életért!/Shoot4life elnevezéssel, a Magyar Vöröskereszt bevonásával, az interneten keresztül, 2008-ban már meghívásos világjátékot szerveztek, az önkéntes véradás népszerűsítéséért. A zsűri elnökei Jiří Menzel Oscar-díjas cseh és Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező voltak.
A következő években, 2009-2010, Pécs illetve Európa Kulturális Fővárosai adtak helyet a film maraton programnak.
A fenntarthatóságért, a környezettudatos gondolkodás elősegítéséért, filmesek összefogásával, 2013-ban került első alkalommal meghirdetésre a Forgass a Földért!/Shoot4Earth (Shoot for Earth) elnevezésű 24 órás globális filmkészítő verseny, a világ minden kontinensén élők számára.
Az első zsűri munkájában Jiří Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező,
Prof. Sandeep Marwah az Ázsiai Filmakadémia elnöke, Indiából és Karl Bardosh professzor (New York University) és Hódi Jenő a Budapest Film Akademy alapítója vettek részt.
A versenyre minden kontinensről érkeztek filmek.
A világ egyik legnehezebb filmes játékának megvalósítását éveken keresztül személyes jelenlétével segítette Jiří Menzel Oscar- díjas cseh filmrendező.
Az elmúlt években Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező illetve Deák Kristóf az Oscar–díjas Mindenki rövidfilm rendezője is részt vett a zsűri munkájában.
Külön öröm, hogy a kezdeményezés mellé állt Steven Spielberg Oscar-díjas amerikai filmrendező is.
A Shoot4Earth, filmkészítő világjáték, 2021-ben elnyerte, a világ legjobb rövidfilmes produkciónak járó díjat Global Short Film Awards, Marche du Film in Cannes programon.
Sikeresen zárult a Forgass a Földért!/Shoot4Earth, 10. jubileumi világversenye is. 2023. áprilisban ismét összefogott a világ, a közös cél érdekében és sokan készítettek versenyfilmet.
A jubileumi verseny fővédnöke az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakának elnöke, Kőrösi Csaba volt.
A zsűri elnöke Lawrence David Foldes az Amerikai Egyesült Államok Mozgókép- és Tudományos Akadémiájának tagja, aki több mint 20 évig, a Hallgatói Oscar-díj Végrehajtó Bizottság tagja volt.
A verseny művészeti igazgatója, a kezdetek óta, így 2023-ban is, Karl Bardosh a New York Egyetem professzora volt.
A nemzetközi zsűri munkájába bekapcsolódott, Stephen Mao Oscar-díjas amerikai filmproducer is.
A technika fejlődése, a kisméretű digitális video kamerák, a filmkészítésre alkalmas fényképezőgépek, a mobiltelefonokba beépített digitális kamerák, és az egyszerű képkezelők megjelenése, ma már sokak számára teszi vonzóvá a filmezést.
A fiatalabb generációk, akik már beleszülettek a gyors technikai fejlődésbe, szinte összenőttek a mobiltelefonnal, a digitális videofelvételek készítésére alkalmas eszközökkel és az internet használatával, szívesen alkalmazzák az önkifejezés eszközeként a filmezést, video készítést. A videókészítők között a 11-12 évesek is megjelennek filmkészítőként.
A film maraton – egyfajta futás, versenyfutás az idővel, hiszen a résztvevőknek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére. A mobiltelefonos rövidfilm játék, a Föld minden pontján, egyszerre, azonos időben, az időzónákból adódó eltérések figyelembevételével kerül megvalósításra.
A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara és a Forgass a Földért Alapítvány szervezésében
A világon egyedülálló filmkészítő maraton résztvevőinek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre egy perces videójuk elkészítésére.
A verseny célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során.
A 24 órás filmkészítő maraton megvalósítását, kontinenseken, illetve több országban regionális producerek segítik.
Különlegessége, hogy az időzónák figyelembe vételével egyszerre, egy időben zajlik az egész világon.
A szervezők a verseny kezdetén, a rajt pillanatában, időzónánként több témaelemet ismertetnek, melyből egyet kötelező beépíteni a versenyfilmbe.
A filmkészítő játékra bárki, bárhonnan jelentkezhet. A kötetlen műfajú filmek forgatásánál digitális kamera, kamerás mobiltelefon vagy kameraként működő fényképezőgép egyaránt használható.
A film lehet élőszereplős rövidfilm, video klip vagy animáció.
Regisztrálni a verseny kezdetéig, a verseny hivatalos weboldalán lehet.
A résztvevő stáboknak – melyek akár egyszemélyesek is lehetnek – maximálisan 1 perc hosszúságú filmekben kell felhívni a figyelmet arra, hogy a mindennapokban odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal mit tehetünk környezetünk megóvásáért.
Az elkészült alkotásokat fel kell tölteni az internetre, a játék versenyszabályzati kiírásában meghatározott módon. Mindezt 24 óra leforgása alatt.
A beérkezett filmeket nemzetközi zsűri értékeli és a maraton után néhány nappal hirdet eredményt.
A verseny szervezői kezdeményezésükkel kívánunk hozzájárulni az emberiség vitán felüli közös érdekeihez, melyek közül elsődleges, hogy a Kék Bolygó még sokáig az emberiség közös, élhető otthona maradhasson.
A programok a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara és a Forgass a Földért Alapítvány együttműködésében valósulnak meg.

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ ITT

Regisztráció:

  AZ ELKÉSZÍTETT FILM CÍME

  FORGATÓCSOPRT ELNEVEZÉSE (Alkotó műhely iskola, klub neve, címe):

  A stáb vezető neve:

  Születési dátuma:

  Elérhetőségei:

  Telefon (Viber):

  E-mail:

  Skype, Messenger, Viber, stb…:

  Postacím:

  A stáb tagjai (felsorolás):

  Felvételi technika:

  Forgatás helyszíne (Település):

  KATEGÓRIÁK:

  Válaszd ki a nevezési kategóriát:

  ISKOLA (neve, címe):

  Kijelentem, hogy a játék versenyszabályzatát megértettem, és mint Versenyző, a stáb vezetője, azt elfogadom és betartom.

  'Fel a tetejéhez' gomb