Dienes-játékok felhasználása az oktatásban: húsz pedagógus kapott oklevelet

A Klebelsberg Központ Szerencsi Tankerületi Központja és a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara (PTE KPVK) együttműködésében került sor a „Logikus gondolkodás fejlesztése Dienes Zoltán játékaival” című továbbképzés megvalósítására.

A különleges pedagógiai fejlesztési program lehetővé teszi, hogy a Szerencsi Tankerület iskoláinak tanárai a 2022-es Magyar Innovációs Nagydíjat elnyert Dienes-játékokat iskolai körülmények között tudják használni. A programban résztvevő pedagógusok ingyenes példányokat kaptak a PTE KPVK és a Piatnik által közösen fejlesztett „Erdők játéka” és „Ki jut a várba” játékos oktatási eszközökből. Összesen 144 készletet osztottak szét az iskolák között a projekt keretében.

A program elsődlegesen olyan, a matematika és a logika fejlesztésében elkötelezett tanítókat célozta meg, akik a 3-4. osztályokban alkalmazzák ezeket a játékos oktatási eszközöket. A pedagógus továbbképző program gyakorlati részében a pedagógusok rendszeres tanórákon és szabad foglalkozásokon keresztül ismertették meg a játékokat a diákokkal. A programba jelentkező pedagógusok ingyenes hozzáférést kaptak a képzés tananyagához és folyamatos módszertani segítséget is igénybe vehettek a Pécsi Tudományegyetem munkatársaitól.

A továbbképzést sikeresen elvégző pedagógusok 2023 december 7-én kapták meg a Pécsi Tudományegyetem tanúsítványát, amelyet a programzáró rendezvény keretében Klein Sándor, a PTE emeritus professzora adott át. Az eseményen Szabó Árpád tankerületi igazgató elmondta, ez a program a tankerületi munka eredményességét mind a tehetséggondozásban, mind pedig a felzárkóztatásban segíti, az élményalapú, játékos matematikaoktatás eszközeinek szélesítése révén. A tervek szerint az iskolai tapasztalatokkal kapcsolatban 2024 tavaszán módszertani konferenciát, bemutató tanításokat tart a Szerencsi Tankerületi Központ és a PTE KPVK.

'Fel a tetejéhez' gomb