Posted on: 2020-09-28 Posted by: admin Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

Ha azt mondom íjászat, mindenkinek egy lovon ülő, hátrafelé nyilazó ember jut eszébe, valamint a híres középkori fohász is: „A magyarok nyilaitól ments meg, Uram, minket!”.

A honfoglalás kori (és annál is korábbi) magyarok a sztyeppei népekhez hasonlóan kiváló lovasíjászok voltak. Az íj egészen a végvári harcok idejéig használatban maradt.

Az íjászat harcmodorként és sportként is nagy múltra tekint vissza, a magyar néppel összefonódott fogalommá lett. Technikája összetett, önfegyelmet és türelmet tanít, miközben élvezed, amit csinálsz.

Kíra Bajnoki érmei
Kíra Bajnoki érmei

Wehovszky Kíra Tícia 16 éves szekszárdi diáklány, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium 10. évfolyamos tanulója, az Alisca Nyilai Íjász Egyesület versenyzője. Többször volt már Jó tanuló, jó sportoló, miniszteri elismerésben is részesült. Kétszer döntött csúcsot pályaíjászatban, de remekel a 3D, a Történelmi és a Terepíjászatban is. Így fordulhatott elő, hogy idén az előző években elnyert  bajnoki érmei  mellé még 3 Országos Bajnoki címet szerzett, a negyedik szakágban pedig ezüstérmes lett. Kíra nem csupán a Magyar Íjász Szövetség által delegált hivatalos versenyeken jeleskedik. Idén kétszer is saját kadet korosztályát elhagyva fentebb nevezett az egyesületek által szervezett versenyeken, ahol a felnőtt nők korosztályában is aranyérmet szerzett, egy alkalommal pedig koedukált ifjúsági kategóriában szintén első lett legyőzve fiú társait.

Kíra egyik edzője saját apukája Wehovszky Zoltán
Kíra egyik edzője saját apukája Wehovszky Zoltán

Kíra nagy reménysége ennek a sportágnak, egyben példakép is lehet a felnövekvő íjász nemzedék számára. Kitartása és alázata a sport iránt az ország legjobbjává tette. És még mindig megy tovább. Célja a jövő évben megrendezésre kerülő világbajnokság.

Mindezen sikerek mellett szerény és visszafogott maradt, nem kérkedik győzelmeivel, segíti társait a jobb siker elérésében. Igazi csapatjátékos.

További sikereket kívánunk neki!

Fényképek: Wehovszkyné Tóth Tímea