Újra alkotó energia – eredményhirdetés

Újra! Alkotó Energia Videóverseny a fenntarthatóságért eredményhirdetése.

A Paksi Atomerőmű ÚJRA! Alkotó Energia programja azzal a céllal született meg 2016-ban, hogy népszerűsítse a meglévő értékek megőrzését, ezzel pedig a környezettudatosságot és a potenciális hulladék mennyiségének csökkentését, elősegítve ezzel a légkör védelmét.

Ezúttal videókészítő versenyre került versenyre négy témakörben várták filmeket

A VERSENY KATEGÓRIÁI

  1. Kategória

KÖRNYEZETTUDATOS HÁZTARTÁS/OTTHON

Ebben a kategóriában filmek témája olyan megoldások/módszerek életek (életformák) bemutatása történik, mely sokak számára követhető példa lehet. Komplex, a fenntarthatóságot több témában (pl. energia- és víztakarékosság; hulladékcsökkentés és – hasznosítás; megújuló energiaforrások használata; értékmentés; ökológiai/biológiai gazdálkodás, természetkezelés és építészet; fenntartható állattartás; tárgyak újrahasznosítása; szemléletformáló tevékenység; fenntartható vállalkozás; fenntarthatósággal kapcsolatos vállalkozás; stb.) is bemutató megoldások.

1/A: Városias/urbánus településen/élőhelyen

1/B: Falusias településen/élőhelyen

  1. KATEGÓRIA

FENNTARTHATÓ KÖRNYEZET

Ebben a kategóriában a fenntarthatósággal kapcsolatos „részmegoldások”/fontosabb témacsoportok valamelyikének a hétköznapi életben már megvalósított, mások számára is követhető példázatként való bemutatása történik.

2/A: Minden, ami zöld (pl. közösségi kertek, permakultúrás kertek, erdőkertek, gang/erkélykertek és városi kertek, hidropóniás növénytermesztés, növényekkel a felmelegedés ellen, stb.)

2/B: ÚJRA! hasznosítás = kevesebb hulladék (pl. régi tárgyak újrahasznosítása, maradékok és hulladékok hasznosítása, bútorfestés, vintage tárgykultúra, ételmaradék újrahasznosítás, stb.)

A videóverseny célja:

A film tudatformáló eszközeivel hívjuk fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során.

A videókat 4 témakörben vártuk.

Összesen 42 alkotás került a zsűri elé, mely két körben zajlott. Előzsűrizés, majd a legjobb 10 film került egy újabb körben zsűrizésre.

A közösségi videózás néhány éve alakult ki, nagy örömünkre, mert a játékainkban résztvevők elmondták, nagy élmény számukra a közösségi videókészítés. A videók általában mobiltelefonnal készültek.

A versenyre beküldött videóknál több szempontot vettünk figyelembe. Fontos volt a témaválasztás, hogy legyen kellően filmes legyen a versenyvideó.

A filmkészítők többségében általános iskoláskorú diákok voltak.

ELSŐ HELYEZETT

Peresztegi Mirkó: Víz
Mód: papír animáció
Helyszín: Budapest

MÁSODIK HELYEZETT

Együtt: Újra! Alkotó
Forgatócsoport neve: Bonyhádi Általános Iskola Bezerédj Amália Tagintézménye (Kakasd)
Stábvezető neve: Ambrus László és a gyerekek
Felvételi technika: Kamera és mobiltelefon
Forgatás helyszíne: Kakasd

HARMADIK HELYEZETT

Könnyű Amira Ilona: Mindent az újrahasznosításért
Stáb: Könnyű Amira Ilona
Technika: mobiltelefon
Forgatás helyszíne: Penészlek

HARMADIK HELYEZETT

Wehy: Minimalizmus

Stábvezető: Wehovszky Patrik Márk
Felvételi technika: Mobiltelefon és rajzoló program
Forgatás helyszíne: Szekszárd

 

 

'Fel a tetejéhez' gomb