Posted on: 2020-05-08 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

A szekszárdi nyomozók egy 21 éves nőt és egy 27 éves férfit fogtak el.

Egy bátaszéki nő tett feljelentést a rendőrségen 2020. április 4-én, mert egy ismeretlen férfi telefonon felhívta, és az unokájának adta ki magát. A hívó azt állította, hogy balesetet szenvedett és sürgősen pénzre van szüksége. Elmondta, hogy rövidesen egy ismerőse megy a nagymamához a pénzért. A sértett 800.000 forintot át is adott a csaló társának.

Pár nap múlva Szekszárdról is érkeztek bejelentések, hogy ismeretlenek megpróbáltak az unokájukra hivatkozva idős emberektől pénzt kicsalni, mely azonban nem járt sikerrel.

A bűncselekmények kapcsán a Szekszárdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán indítottak büntetőeljárást csalás bűntett, továbbá csalás bűntett kísérlet elkövetésének gyanúja miatt. Az eljárás során a nyomozók látókörébe került egy 22 éves nő és egy 27 éves férfi, akiket a szekszárdi rendőrök a Siófoki Rendőrkapitányság munkatársainak közreműködésével 2020. május 6-án elfogtak. Kiderült, hogy a páros az ország több megyéjében csalt ki pénzt hasonló módszerrel idősektől. A férfit és a nőt eddig háromrendbeli csalás bűntett és kétrendbeli csalás bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki. A csalókat a nyomozók őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.

A bűncselekmények vizsgálatát a Szekszárdi Rendőrkapitányságon folytatják. A nyomozók az eljárás során vizsgálják, hogy a gyanúsítottak összefüggésbe hozhatók-e további hasonló bűncselekmények elkövetésével.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a lakosság figyelmét:

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ha hasonló indokokkal telefonon felhívják, azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát!

Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése céljából olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget!