Tolna vármegyében is lesz szúnyoggyérítés a héten

A változékony, gyakran esős időjárás, valamint a folyókon az elmúlt hetekben levonult kisebb árhullámok következtében számos területen tömegesen megjelentek a szúnyogok.

A legjelentősebb ártalom a folyók menti településeken alakult ki, de az összegyűlt csapadékvíz is sok területen okoz szúnyoginváziót. A nagyobb tenyészőhelyeket folyamatosan vizsgálják a katasztrófavédelem által megbízott szakértők, ahol lehetséges, ott szelektív, biológiai készítménnyel végeznek lárvák számát csökkentő beavatkozásokat. Ennek helyszíneit a gyorsan változó környezeti állapotokhoz igazodva jelölik ki a szakemberek.

A héten 13 vármegyében, összesen 441 településen várhatóak szúnyogokat gyérítő kezelések. A kifejlett szúnyogok ellen elsősorban földi permetezéssel védekeznek, platós gépjárműre rögzített berendezéssel juttatják ki a készítményt az esti, éjszakai órákban. A következő napokban a Duna mentén a Szigetközben, a Dunakanyar településein és Szekszárd környékén találkozhatunk a kezelést végző járművekkel. További beavatkozásokat terveznek Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegyében, továbbá Sopronban és a környékbeli településeken, a Tisza-tónál és a Velencei-tónál. A Szigetközben a jelentős ártalomra tekintettel légi kémiai kezelések is lesznek.

A kifejlett szúnyogok elleni védekezés a települések lakott területein történik, a pontos időpontok megtalálhatók a katasztrófavédelem honlapján, de az érintett önkormányzatok egyedi értesítést is kapnak, amely alapján tájékoztatják a lakosságot. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő időszakban frontátvonulások várhatóak, esős, szeles időben nem végzik el a kezeléseket, azokat pótnapokra halasztják.

Tolna vármegyében összesen 7550 hektáron védekeznek a rovarok ellen.

Kedden Bogyiszló, Decs, Őcsény, Sárpilis, Tolna, Szekszárd, Koppányszántó, Nagykónyi, Tamási;

Szerdán Dunaszentgyörgy, Gerjen, Fadd, Csibrák, Csikóstőttős, Dalmand, Dombóvár, Döbrököz, Fácánkert, Gyulaj, Harc, Jágónak, Kapospula, Kistormás, Kocsola, Kölesd, Sióagárd, Szakcs, Szedres, Tengelic, Várong, Zomba, Kurd, Gyönk, Regöly, Simontornya, Varsád;

Csütörtökön pedig Alsónána, Alsónyék, Attala, Bátaszék, Felsőnána, Kaposszekcső, Kéty, Lápafő, Medina, Murga, Nak, Várdomb és Szálka településen végeznek majd földi kémiai gyérítést.

Jelentős csapadékot követően a közvetlen lakókörnyezetünkben is tenyészőhelyek alakulnak ki, árkokban, kerti eszközökben, játékokban akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyogok. Az elmúlt években hazánkban megtelepedett inváziós fajok kifejezetten emberközeli életmódot folytatnak, fontos ellenük védekezni. A ház körül kialakult élőhelyek felszámolásáról a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztatót.

'Fel a tetejéhez' gomb