Tolna vármegyében egyedülálló foniátriai szakrendelés indult Szekszárdon

A foniátria a fül – orr – gégészet speciális szakága. Funkcionális hangképzési zavarokkal foglalkozik. Ilyenek például a hangszalag záródásának rendellenességei, ami állandó rekedtséget okoz.

Dr. Móricz Péter, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Fül-orr-gégészeti Osztály osztályvezető főorvosa, valamint Dr. Greksa Dávid, fül-orr-gégész szakorvos, tavaly ősszel tettek sikeres foniátriai licencvizsgát, amivel megkezdhették a foniátriai szakrendelést Szekszárdon.

Dr. Greksa Dávid 2014-óta dolgozik a szekszárdi kórházban, 2020-ban szakvizsgázott fül-orr-gégészetből. Szakmai képességeit bővítette ki azzal, hogy foniáterré vált.

Dr. Greksa Dávid, fül-orr-gégész szakorvos, foniáter (fotó: TVBJ kórház)

– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Tolna Vármegyei Kórháznak is van már a foniátriai vizsgálatokhoz modern készüléke. Ez a gép annyival tud többet, mint egy endoszkóp, amivel eddig dolgoztunk, hogy amíg a sima endoszkóp csak arra volt alkalmas, hogy azt az orron, vagy szájon keresztül levezetve, szabad szemmel azt láttuk, hogy van-e valami durva eltérés, addig az új eszközzel felvételt is tudunk rögzíteni a teljes garatról és a hangszálakról. A képet ezután részletgazdagon kinagyíthatjuk, akárhányszor visszajátszhatjuk, vagyis sokkal biztosabb diagnózist tudunk felállítani. Az új, modern gép még egy beépített stroboszkóp funkcióval is rendelkezik, nem folyamatosan bocsátja ki a fényt, hanem 70 – 1000 Hz-ig képes a készülék fényimpulzusokat kiadni. Ez azért jó, mert nem ugyanabban a fázisban találja el a hangszalagokat a fényforrás, hanem mindig egy kicsit máshogy a mozgásuk során, ez szintén a jobb látást segíti, ebből fakadóan pedig a probléma könnyebb és pontosabb felismerését– mondta a fiatal doktor.

A műszert egy EU-s pályázat útján kapta a kórház, ilyen egészségügyi vizsgáló eszközből jelenleg még csak pár darab működik az országban. A Dél-Dunántúl régióban, Szekszárdon kívül csak Pécsett használnak hasonlót.

A fül-orr-gégészet és a foniátria egyaránt a hangképző szervekkel foglalkozik, ezeket vizsgálja. Ám, amíg a fül-orr-gégészet a strukturális eltéréseket figyeli, a gége mozgását, a hegesedéseket, papillómákat, csomókat, vagy daganatokat vizsgálja, addig a foniátria a különböző funkciós zavarokat elemzi és a szervi eltérések okát.
Például, hogy mitől nem zárnak jól a hangszalagok, vagy mitől lesz levegős a légzés. Sok esetben csak egy funkcionális probléma áll a panaszok mögött, amit szabad szemmel nem feltétlenül lát az orvos. Ilyen például, amikor egy rossz beidegződés miatt módosul a gégefelek összerendezettsége, ami különböző hangképzési zavarokat, állandó rekedtséget is okozhat.

Az eszköz munka közben (fotó: TVBJ kórház)

Az első hivatalos foniátriai szakrendelés, január 22-én volt a szekszárdi kórház rendelőintézetében.

– Elsősorban felnőttekkel foglalkozunk, sajnos gyermekeknek megfelelő méretű eszközeink még nincsenek. Foniátriai szakrendeléshez lehet fordulni bármilyen hangképzési zavarral, mint a hangszalagok ödémái, csomók, amit eddig is vizsgáltunk, de most annyival vagyunk előrébb, hogy a szemmel nem látható eltéréseket, funkciózavarokat is jelzi az új műszer, amik egy hormonális, vagy pajzsmirigy betegség, egy tartós intubáció során, esetleg egy erősebb légúti infekciót követően is kialakulhatnak. Amikor a gyulladásnak már nyoma sincs, de a levegős-rekedtes hang nem akar elmúlni. A savas reflux betegségben szenvedők is sokszor tapasztalhatnak csökkent hangterhelhetőséget, ezeknek a pácienseknek is segíthet a foniátriai vizsgálat. Mi fül-orr-gégészek, az egy hónapon túli rekedtséget már mindenképpen kivizsgálásra javasoljuk, ilyenkor fontos kizárni a rosszindulatú betegségeket. Az új eszköz segítségével könnyebben és ezáltal gyorsabban találjuk meg a gyógymódot panaszaikra- hangsúlyozta Dr. Greksa Dávid.

A foniátriai szakrendelés pontos rendelési ideje még kidolgozás alatt van, egyelőre heti egyszer tervezik a fül-orr-gégészeti szakrendeléssel egyeztetve.

Fontos, hogy a szakrendelés nem beutaló köteles, bárki kérhet már időpontot vizsgálatra a kórház rendelőintézetében, Szekszárdon.

'Fel a tetejéhez' gomb