Tíz éves a filmes játék

A fiatalabb generációk, akik már beleszülettek a gyors technikai fejlődésbe, szinte összenőttek a mobiltelefonnal, a digitális videofelvételek készítésére alkalmas eszközökkel és az internet használatával.

Szívesen alkalmazzák az önkifejezés eszközeként a filmezést, video készítést.

Soha nem volt még ilyen népszerű a videózás, rövidfilmkészítés, mint napjainkban. A statisztikai adatok szerint, az internetet használók naponta átlagosan 100 percet töltenek rövidfilmek nézegetésével. A játék során elkészülő filmek, sokak számára továbbítanak hasznos információkat.

(Kindl Gábor)

Versenyfutás az idővel

A verseny célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során.

„Elképzelésünk szerint, a verseny ösztönzi a környezettudatos gondolkodás és felelős magatartás terjedését. A filmkészítő maraton – egyfajta futás, versenyfutás az idővel, hiszen a résztvevőknek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére” – mondta Kindl Gábor versenyigazgató.

FORGASS A FÖLDÉRT! ALISCA NAGYDÍJ
2022. október 15 -16. (szombat-vasárnap)
RAJT: 2022. október 15. (szombat) 10 óra, Szekszárd

 

A verseny rajtja, 2022. október 15. (szombat) 10 óra, Szekszárd
A szervezők a verseny kezdetén, a rajt pillanatában több elemet ismertetnek, melyből
1-3 elemet kötelező beépíteni a versenyfilmbe.

A filmkészítő játékra bárki, bárhonnan jelentkezhet, de forgatni csak Szekszárdon lehet.

Nevezési díj, korosztályi és technikai megkötés nincs. A film lehet élőszereplős rövidfilm, video klip vagy animáció. Regisztrálni a verseny kezdetéig, a verseny hivatalos weboldalán lehet.

Feladat a következő

A résztvevő stáboknak – melyek akár egyszemélyesek is lehetnek – maximálisan
1 perc hosszúságú filmekben kell felhívni a figyelmet arra, hogy a mindennapokban odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal mit tehetünk környezetünk megóvásáért.

Az elkészült alkotásokat fel kell tölteni az internetre, a játék versenyszabályzati kiírásában meghatározott módon. Mindezt 24 óra leforgása alatt.

ZSŰRI (SZEKSZÁRDI NAGYDÍJ)

MŰVÉSZETI IGAZGATÓ/ZSŰRI ELNÖK:
Prof. Karl Bardosh (USA), a New York University Film és Televíziós tanszékének professzora

A ZSŰRI tagjai között Mayer Zoltán HSC az első 24 órás filmkészítő verseny győztese, Hétszeres Aranyszem díjas operatőr

VERSENYIGAZGATÓ/ALAPÍTÓ: Kindl Gábor producer (Global Short Film Awards Cannes 2021, Shoot4Earth – Best Production)

(Prof. Karl Bardosh és Prof. Dr. Szécsi Gábor)

A lebonyolítás szakmai csapatát a Pécsi Tudományegyetem KPVK gyártásszervező hallgatói adják.

A megnyitó és az eredményhirdetés a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán lesz, Szekszárdon.

„Érzelmek kifejezése, képi megjelenítés, spontaneitás. Ezek a fő jellemzői ennek a különeges és egyedi játéknak. Tapasztalatunk szerint a digitális fejlődés magával hozta azt, hogy a fiatalok fogékonyak a globális témákra. Mozgósítani, aktivizálni kell őket, hiszen egy Földünk van, amire kötelességünk vigyázni” – fogalmazott Prof. Dr. Szécsi Gábor a Kar dékánja.

A sajtótájékoztatóra Szekszárdra látogatott a verseny művészeti vezetője Prof. Karl Bardosh, aki hangsúlyozta: „ez a tíz év sokat hozott, hiszen a játék megvalósítja Balázs Béla filmesztéta, filmrendező álmát, vagyis terjeszti a film nyelvét. Családok, osztályközösségek, települések indultak, vagyis közösségformáló ereje van.”

Minden, amit a versenyről tudni kell: www.shoot4earth.org, www.forgassafoldert.hu

'Fel a tetejéhez' gomb