Posted on: 2021-01-19 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja hivatalos magyar állami emléknap, melynek létesítéséről 2012-ben hozott határozatot az Országgyűlés. Az emléknap dátuma január 19., utalva arra, hogy 1946-ban ezen a napon kezdődött meg a magyarországi németek szervezett elűzetése, az otthonaikból kényszerrel nyugatra telepítendő első budaörsi lakosokat szállító vonatszerelvény elindításával.

Így szól a hivatalos írás… de e mögött életek, emberi sorsok, családok szétszakítása áll.

Megbékélve címmel került bemutatásra az a film, mely a svábság kitelepítésének történetét vitte mozivászonra.

(Glöckner Henrik)

– Szerettük volna megőrízni az utókornak Mórágy múltját, történelmét – kezdte a beszélgetést Glöckner Henrik, a település polgármestere. – Bemutatni a háború utáni kitelepítettek életét, az újjáépítés hétköznapjait. A film a svábság mindennapjait karolja fel. Átfogó képet ad egy valamikor volt, virágzó településről. Fontos, hogy a történelem ne tűnjön el. Ma már, aki Mórágyra költözik nem tudja kinek a házába lel otthonra, hogyan alakult a település sorsa. Kell, hogy szeressük és ragaszkodjunk a településünkhöz. Ez kötelessége a ma generációjának.

(Glöckner Péter)

Mórágyi születésű filmesként Kindl Gábor producer dolgozta fel a kitelepítés időszakát.

– Személyes érintettségem is van a témában. Egy felvidéki lány és egy sváb fiú szerelme kapcsán. Édesapám itthon maradt, unokatestvéreit kitelepítették. Számomra megtisztelő volt a feladat, mozivászonra vinni őseim útját. Most egy újabb rész készül, a Mórágyi Motívumok. Úgy gondolom a helyi értékeknek a helyükre kell kerülniük.

A Megbékélve című dokumentumfilm az évforduló kapcsán 2021. január 24-ig látható.

A film itt megtekinthető >>>