Posted on: 2020-05-07 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

A Szekszárdi Törvényszék mint elsőfokú bíróság a 2020. április hó 30. napján – tárgyalás előkészítése során – hozott végzésével az ügydöntő határozatának kihirdetéséig fenntartotta annak a huszonöt éves bonyhádi férfinek a letartóztatását, aki 2018 szeptembere és 2019. március 9. napja között vagyoni haszonszerzés végett kábítószert (marihuánát, speed-et), továbbá Magyarországon nem engedélyezett gyógyszernek minősülő szexuális teljesítményfokozó szert értékesített különböző személyeknek. A napi szinten kábítószert fogyasztó, de függőnek nem minősülő vádlott rendszeresen szerzett be  kábítószereket mind saját fogyasztásra, mind kereskedés végett, utóbbi tevékenységéből a váddal érintett időszakban legalább 234.000,- forint jövedelemre tett szert. Mindezek mellett a vádlott egy alkalommal úgy közlekedett személygépjárművével a 6-os számú főúton, hogy szervezetében a rendőri intézkedést követően vezetési képességre hátrányosan ható anyagot, delta 9-THC kábítószert találtak.

A Tolna Megyei Főügyészség jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, forgalomba hozatallal elkövetett egészségügyi termék hamisításának bűntette és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat a terhelt ellen.

A törvényszék határozatában kifejtette, hogy a kiemelt tárgyi súlyú egészséget veszélyeztető bűncselekménnyel megvádolt terhelt vonatkozásában számolni kell a szökés, elrejtőzés veszélyével. E feltételezést a törvényszék a cselekmény magas büntetési fenyegetettségére (a halmazati elkövetésre figyelemmel 5-23 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő), illetőleg a vádlott életkörülményeire, így kedvezőtlen anyagi és személyi körülményeire vezette vissza.

Szintén megállapította a törvényszék a vádlott tekintetében a bűnismétlés kockázatát is, amely feltevést a vádlott rendszeres kábítószer-fogyasztó életmódján túl a cselekmény megélhetést célzó jellegével, illetőleg a kábítószer-használattal összefüggő elterelés ideje alatti elkövetésekkel támasztotta alá.

A törvényszék az ügyész által indítványozott, a bizonyítás veszélyeztetésében megnyilvánuló különös letartóztatási okot nem találta megállapíthatónak.

A törvényszék a fentiek alapján arra az álláspontra jutott, hogy a legszigorúbb szabadságkorlátozással járó kényszerintézkedés alkalmazása a vádlott tekintetében továbbra is indokolt és szükséges, az eljárás céljai enyhébb korlátozással járó kényszerintézkedéssel változatlanul nem védhetők.

A bíróság végzése nem jogerős, ellene a vádlott, a védő fellebbezést nyújthat be, ugyanakkor a jogorvoslati nyilatkozattól függetlenül a határozat előzetesen végrehajtható. Az ügyészség a végzést tudomásul vette.