Posted on: 2020-05-05 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

A Szekszárdi Törvényszék mint elsőfokú bíróság a 2020. április hó 21. napján – tárgyalás előkészítése során, iratok alapján – hozott végzésével az ügydöntő határozatának kihirdetéséig fenntartotta annak a hatvanéves férfinek a letartóztatását, aki ellen – barátjának halálos kimenetelű bántalmazása okán – a Tolna Megyei Főügyészség emberölés bűntette miatt emelt vádat.

A törvényszék határozatában kifejtette, hogy a kiemelt tárgyi súlyú, élet elleni erőszakos bűncselekménnyel megvádolt terhelt vonatkozásában számolni kell a szökés, elrejtőzés veszélyével – áll dr. Bajusz János sajtótitkár közleményében. E feltételezést a törvényszék – a cselekmény magas büntetési fenyegetettségén (5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő) túl – arra vezette vissza, hogy a saját lakóingatlannal, munkahellyel, illetve érdemi családi kötődésekkel nem rendelkező, italozó életmódot folytató vádlott a bűncselekmény elkövetését követően távozott lakóhelyéről, elérhetőségéről nem gondoskodott, elmondása szerint több más településen is megfordult, elfogására végül pár nappal később Budapesten került sor.

A törvényszék az ügyész által indítványozott, a bizonyítás veszélyeztetésében megnyilvánuló különös letartóztatási okot nem találta megállapíthatónak.

A törvényszék a fentiek alapján arra az álláspontra jutott, hogy a legszigorúbb szabadságkorlátozással járó kényszerintézkedés alkalmazása a vádlott tekintetében továbbra is indokolt és szükségszerű, az eljárás céljai enyhébb korlátozással járó kényszerintézkedéssel nem védhetők megnyugtatóan.

 A bíróság végzése nem jogerős, ellene a vádlott, a védő és az ügyészség fellebbezést nyújthat be, ugyanakkor a jogorvoslati nyilatkozattól függetlenül a határozat előzetesen végrehajtható.