Súlyosítás másodfokon halált okozó ittas járművezetésért

A másodfokon eljáró Szekszárdi Törvényszék a 2022. szeptember 14. napján tartott nyilvános ülésén – megváltoztatva a Bonyhádi Járásbíróság elsőfokú ítéletét, súlyosítva a vádlott büntetését – 6 év 8 hónap börtön fokozatú szabadságvesztésre, 7 év közügyektől eltiltásra, valamint 10 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte jogerősen azt a harmincas évei vége felé járó férfit, aki ittas állapotban vezetve autóját három éve Kétyen halálra gázolta az út mellett füvet nyíró helyi férfit. A vádlott feltételes szabadságra legkorábban a szabadságvesztés 2/3-ának kitöltését követő napon bocsátható.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2019. október 20. napján a délutáni órákban – miután szeszes italt és új pszichoaktív anyagot fogyasztva volán mögé ült –személygépkocsijával a 65-ös számú főúton Kéty lakott területén belül Zomba irányából Hőgyész irányába közlekedett. A vádlott ittas és bódult állapota folytán, továbbá a megengedett sebesség túllépése miatt elveszítette uralmát a jármű felett, aminek következtében egy jobbra ívelő útkanyarulatban lesodródott a menetiránya szerinti bal oldali forgalmi sávot szegélyező útpadkára, ahonnan a járművet hirtelen jobbra kormányozta, amelynek folytán a jármű sodródva haladt át az úttest mindkét forgalmi sávján, majd nekiütközött egy lakóház előtti kerítés lábazatának. Az ütközés következtében a jármű megpördült és eközben hátsó részével elsodorta a füves útpadkán éppen füvet nyíró sértettet. A baleset következtében a sértett férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.
A Bonyhádi Járásbíróság a közlekedési cselekménye elkövetését beismerő, megbánást tanúsító, bipoláris affektív zavarral küzdő vádlottat halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettében, továbbá egyéb cselekményei miatt csalás bűntettének kísérletében, hamis magánokirat felhasználásának vétségében és kábítószer birtoklásának vétségében mondta ki bűnösnek, ezért halmazati büntetésül 5 év 8 hónap börtönbüntetésre, 6 év 2 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra, valamint 6 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője a büntetés enyhítése, az ügyészség annak súlyosítása végett jelentett be fellebbezést.
A másodfokú bíróság álláspontja szerint a feltárt súlyosító büntetéskiszabási körülmények – így a többszörös halmazat, a több közlekedési szabály megszegésének ténye, a terhelt büntetett múltja, az ittas járművezetés tekintetében speciális bűnismétlő volta, továbbá az ittasság mellett bódító szer hatása alatt is történő vezetés ténye – nagyobb nyomatékkal történő értékeléséből fakadóan az elsőfokú bíróság által kiszabott szabadságvesztés a büntetéssel elérni kívánt célok tükrében enyhének tekintendő, így a vádhatóság indítvánnyal egyezően a szabadságvesztés kapcsán a cselekményekre irányadó 7 év büntetési középmértéket jobban megközelítő mértékre történő felemelése, úgyszintén az egyéb büntetések súlyosítása mellett döntött.

'Fel a tetejéhez' gomb