Posted on: 2020-09-16 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

Öt éve, 2015. szeptember 16-án volt Szekszárdon, a Babits Mihály Művelődési Ház színháztermében az Obsitos című, egész estés játékfilm díszbemutatója. Talán még akkor is sokaknak hihetetlen volt, hogy meg lehet csinálni egy játékfilmet. Szekszárdról, szekszárdiakkal és Szekszárdért…

– Nem hiszem, hogy van még egy olyan magyarországi település, amire film íródott – kezdi az öt év utáni visszatekintést Kindl Gábor, akinek gyermekkori álma volt a humoráról híres Háry Jánost mozivászonra vinni. –  Közösségi gyártással biztosan nem készült. Filmünkben Szekszárd nem dublőr település, hanem az a város, ahol élünk és létezünk.

(fotógaléria: klikk a képre)

A film az alkotók számára is meglepő, fantasztikus és hihetetlen összefogást generált.

– Nem volt egyszerű dolgunk. Mindig el szoktam mondani a közönségtalálkozókon, hogy az emberekben él egy általános kép a producerekről: egy szivarozó pali, aki egy pénzes zsákon ül… Ezt a képet most el kell felejteni!!!  Itt emberek vannak, voltak és a segítség, amit tudtak adni, az volt számukra meghatározó.

– Egy ilyen monumentális alkotás során tudsz-e kiemelni bárkit, akinek ezúton is hálával tartozol?

– Mindig nagyon nehéz helyzetben vagyok ennél a kérdésnél, az elmúlt öt évben sok mindenkinek mondtam köszönetet. De azért mégis. Volt két pillanat a film forgatás előtt és éppen a díszbemutató napján. Amikor az első összejövetelre meghívtunk mindenkit, akit érdekelt az Obsitos – cégek, civilek, vállalkozók, lakosság – akkor érkezett az első jelképes anyagi segítség egy magánszemélytől. Ő volt Dr. Kis Ernő, akinek ezúton is köszönöm, hogy az első lelki löketet megadta. S amikor a díszbemutató napjához érkeztünk Dúzsi Tamás és családja szintén mellénk állt. Egy nem várt segítség, ami jókor jött. Természetesen a profi és amatőr színészek, szereplők, statiszták egytől egyig elengedhetetlen alkotói voltak a sikernek.  Számolva őket, a számuk ezer felett van.

Nagy köszönet illeti a stábot, akik emberfeletti erővel dolgoztak. A szekszárdi kötődésű Mayer Zoltán HSC, hétszeres Aranyszem-díjas operatőr,  aki megteremtette a mese képi világát, Jimy J. Hoolywood (rendező), Cun  (vágó). Zenei összeállításban és utómunkálatokban  FankaDeli (Kőházy Ferenc), vagy a mindennapokban a kellékeket biztosító, szervező Miklós Gábor. Szél Móni folyamatosan a segítségemre volt a gyártásszervezésen, a forgatókönyv írásában.

Az Obsitos a mozivetítések után, klubvetítések és online megjelenések alkalmával vált egyre népszerűbbé. A karantén időszakában az Online Filmklubot ennek a filmnek a vetítésével indította az alkotói csapat.

– Hamarosan Obsitos filmtúrával várjuk a Háry mítosz kedvelőit – folytatja legújabb ötletével Kindl Gábor. – Egy különleges turisztikai attrakciónak számító, idegenvezető segítségével zajló túrát tervezünk a forgatási helyszíneket bejárva. Többek között borkóstolók, korabeli ételek várják a résztvevőket, de megnézhetik például a Szekszárd szívében található Zöld kutat is.  Persze az öt éves évforduló alkalmával hamarosan újra látható lesz a film.

Lesz folytatása a filmnek? Szövöd-e tovább a mesét?

– A film vége a nézők képzeletére van bízva. Hogy lesz-e folytatás? Mi nagyon szeretnénk, de még egyszer így bemozdítani a közönséget, egy várost szinte elképzelhetetlen. A város története ezer éves. Mi a filmmel tisztelegtünk. De ki tudja?