Nem csak csaltak, zsaroltak is!

Egy sárpilisi férfi tett feljelentést 2022. április közepén csalás miatt.
„Egy internetes oldalon eladásra kínált rakodógépet szeretett volna megvásárolni. A hirdetővel meg is egyeztek a vételárban, valamint a biztosítékként fizetendő előlegben, amit a hirdetésben szereplő bankszámlára át is utalt. A hirdető ezt követően nem tette lehetővé, hogy a vásárló a gépet megnézze, majd elérhetetlenné vált számára, az előleget pedig nem utalta vissza, így a feljelentőt 700.000 forint kár érte.”

A Szekszárdi Rendőrkapitányság nagyobb kárt okozó csalás miatt kezdte meg a nyomozást.

A sértett lánya 2022. április 22-én tett feljelentést, mert egy ismeretlen férfi felhívta telefonon és arra akarta kényszeríteni, hogy édesapját vegye rá további 10.000.000 forint átutalására a korábban megadott bankszámlára. Azzal fenyegetőzött a telefonáló, ha nem utalnak pénzt, őt elrabolja, apjának családját pedig megöli. Az átutalás nem történt meg.

Az ügyben a Szekszárdi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el zsarolás miatt.

Tanúként hallgatták ki a nő férfi testvérét, aki elmondta, hogy ő is kapott egy hasonló tartalmú hívást, melyben 5.000.000 forintot követelt a hívó. A pénzt ebben az esetben sem kapta meg.

A szekszárdi rendőrök széleskörű nyomozást folytattak az ügyekben, így jutottak el egy 28 éves nyírbátori férfihez, aki megalapozottan gyanúsítható volt a bűncselekmények elkövetésével.
Lakhelyén kutatást tartottak, melynek során számos, a csalással kapcsolatos tárgyi bizonyítékot sikerült lefoglalniuk, valamint kábítószergyanús anyagot is. A férfit előállították mintavételre, majd a fent leírt bűncselekmények elkövetése miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A gyanúsítás ellen panasszal élt és nem tett érdemi vallomást. Ezt követően őrizetbe vették, majd előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A bíróság a férfit 2022. április 29-én letartóztatta, azóta is börtönben van.

Közben a Szekszárdi Rendőrkapitányság munkatársai további sértetteket kutattak fel. Kiderült, hogy a korábban letartóztatott férfi élettársa több személy nevére vásárolt telefon előfizetéseket, hogy az így megszerzett feltöltős kártyákat, telefonszámokat is használni tudják a csalások során. Mást arra vettek rá, hogy különböző pénzintézeteknél saját nevére nyisson számlákat, ahová utaltathatják a csalásból származó bevételt. A számlatulajdonosnak kisebb-nagyobb összeget utaltak. Kiderült az is, hogy a társaság 2021. decemberétől a rakodógépen kívül traktorokat, láncfűrészeket, mobiltelefonokat is kínált eladásra. A becsapott vásárlók közül néhányan kaptak „kamu csomagot”, de a többséghez az áru nem érkezett meg és pénzt sem kapott vissza, az eladó pedig elérhetetlenné vált. A társaság összesen több mint 4 millió forinttal károsította meg a sértetteket.
A nyomozók a 28 éves férfin kívül élettársát, egy 18 éves nyírkátai nőt, valamint 33 éves nyírpilisi ismerősüket is gyanúsítottként hallgatták ki, ők részletes beismerő vallomást tettek. A trió tagjainak zsarolás bűntette, csalás bűntette és vétsége, valamint kábítószer birtoklás vétsége és személyes adattal visszaélés vétsége miatt kell felelnie.

Az ügy vizsgálatát a Szekszárdi Rendőrkapitányságon befejezték, és a napokban vádemelési javaslattal küldték meg az illetékes Ügyészségnek.

'Fel a tetejéhez' gomb