Posted on: 2020-04-22 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

1970-ben először rendezték meg a “Föld napja” környezetvédelmi akciónapot az Amerikai Egyesült Államokban. A “Föld napja” azóta világméreteket öltött, 1990. óta Magyarországon is megrendezésre kerül.

A szekszárdi filmes Kindl Gábor 2013-ban internetes világjátékkal tisztelgett a nap előtt. A versenyre  egyperces alkotásokat vártak a szervezők. Téma a környezetvédelem volt. Az alkotók számára kötelezően megjelenítendő elemeket is adtak a rajt pillanatában.

A kiírás szó szerint megmozgatta a világ filmeseit. Hazánk mellett az Amerikai Egyesült Államokból, Brazíliából, Kínából is érkezett alkotás. Volt aki a vízkészlet fogyására hívta fel a figyelmet, mások a génmanipulált termékek ellen próbáltak szólni.

(Kindl Gábor és Jirí Menzel, Oscar-díjas filmrendező)

Jirí Menzel, Oscar-díjas filmrendező, a zsűri elnöke hangsúlyozta, nagyon érdekes játék volt. Örült annak, hogy volt, aki humort csempészett ebbe a nehéz témába. Megmutatta azt, hogy az ember három ujjával megváltoztathatja a világot…elültethet egy palántát, lekapcsolhat egy villanyt vagy elzárhat egy vízcsapot…

A zsűri tagjaként Sandeep Marwah, az Ázsiai Film Akadémia elnöke elmondta: nagy, hosszú filmet könnyű csinálni, de egy percbe belezsúfolni egy kerek történetet, rendkívül nehéz.

Kindl Gábor összegezve elmondta, ha csupán pár emberben elindítottunk szemléletformálást, egy gondolatot a Föld megmentéséért, már megérte! Azóta több alkalommal került már megrendezésre a 24 órás verseny.