Posted on: 2021-05-01 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Közrendvédelmi Osztályának munkatársai – a Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály munkatársainak jelzésére és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak közreműködésével – 2021. április 27-én 6 óra 25 perckor a dunaföldvári Beszédes József hídon ellenőriztek egy grúz rendszámú személygépkocsit. A járművet egy örmény származású német állampolgárságú férfi vezette, aki hét, magukat szír állampolgárnak valló személyt szállított. A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták. A sofőrt, valamint az utasait elfogták és előállították.

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályán a 24 éves férfival szemben büntetőeljárást indítottak embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A sofőrt őrizetbe vétele mellett gyanúsítottként hallgatták ki. A rendőrök előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására is.

A Bátaszéki Autópálya Alosztály járőrei – a Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály munkatársainak jelzése alapján – 2021. április 27-én 8 óra 15 perckor az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 135-ös kilométerszelvény közelében, Szekszárd térségében ellenőriztek egy moldáv rendszámú kisbuszt.  A járművet egy moldáv-bolgár állampolgárságú férfi vezette, aki hét, magukat szír állampolgárnak valló személyt szállított. Az egyenruhások, ezzel az elfogással azonos időben, intézkedés alá vonták a sofőr társát, egy moldáv-román állampolgárt, aki a gyanú szerint előfutóként segítette az embercsempész tevékenységét.  Munkatársaink mindkét sofőrt, valamint az utasokat elfogták és előállították. A külföldiek személyazonosságukat, illetve magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták. Munkatársaink a sofőrt, valamint az utasait elfogták és előállították.

Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A két jármű vezetőjével szemben a nyomozók embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt eljárást indítottak. A nyomozók a 41 és a 38 éves moldáv férfiakat őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki.  A rendőrök előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására is.

A bíróság 2021. április 29-én mindhárom embercsempészt letartóztatta.