Legyél türelemmel az úton! (videó)

Csak a szerencsén múlott, hogy nem végződött sérüléssel az a baleset, amit a 6-os főúton Tolna térségében rögzítettek a rendőrautók kamerái, amikor egy türelmetlen sofőr a kanyarodó sávban, majd a forgalomtól elzárt területen előzött egyszerre több kocsit, de megcsúszott a nedves úton, és oldalára borult.

Az elmúlt időszakban több baleset történt amiatt Tolna megye útjain, mert az autósok nem az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedtek, vagy éppen egy szabálytalan előzést követően csúsztak meg az úton, és borultak fel.

Az egyik legsokkolóbb baleset november 17-én délután történt, amikor egy szabálytalanul előző autós manőverét rögzítették az előzött rendőrautók kamerái. A kocsit vezető férfi karcolások nélkül megúszta a balesetet, de csak a szerencsén múlt, hogy nem lett komolyabb a baj.

Az ilyen vagy hasonló okokból bekövetkezett balesetek elkerülése érdekében a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

  • A megváltozott időjárási körülmények időszakában – különösen a ködös párás időben – fokozottan ügyeljünk járművünk sebességére, mert ellenkező esetben megcsúszhatunk, elveszíthetjük a kocsink felett az uralmat, és annak az eredménye baleset lehet.
  • Az őszi-téli átállás időszakában mindenképpen vizsgáltassuk át járművünk műszaki állapotát!
  • Ha a hőmérséklet tartósan 7 celsius fok alá csökken, akkor mindenképpen szükséges a nyárit téligumira cserélni, hiszen azok tapadása a hűvösebb, nedves aszfalton sokkal jobb.
  • Minden esetben ügyeljünk arra, hogy a járművünk világítóberendezései megfelelően működnek-e, továbbá arra is, hogy mennyire vannak elkoszolódva!
  • Ne feledjük, hogy esőben vagy ködben a sofőr által belátott távolság csökken! Ilyenkor a szembejövők körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolabbinak látszanak. Ezek miatt sokan alulbecsülik a járművek távolságát és sebességét.
  • Ilyenkor használhatunk ködlámpát menet közben, de ne feledjük, a ködlámpa indokolatlan használata elvakíthatja a szembejövőt, ami szintén baleseti veszélyforrás lehet!
  • A nedves, csúszós útfelületen kerüljük a hirtelen kormánymozdulatokat! Ne fékezzük be hirtelen járművünket, hiszen akkor sok esetben irányíthatatlanná válhat. Sebességünket próbáljuk meg ilyenkor motorfékezéssel csökkenteni!
  • Mindenkit kérünk a közlekedési szabályok betartására, s arra, hogy legyenek türelmesek, toleránsak az utakon is, hogy a videón szereplő balesethez hasonló esetek elkerülhetőek legyenek!
'Fel a tetejéhez' gomb