Posted on: 2020-09-07 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

82 éves korában meghalt Jiří Menzel cseh filmrendező. A cseh újhullám egyik leghíresebb alkotója 1967-ben Oscar-díjat kapott a Bohumil Hrabal regénye alapján készült Szigorúan ellenőrzött vonatok című filmjéért.

Ennyi volt. Két mondat, ami közölte velem a hírt… De maga az EMBER ennél sokkal több. Mint mindenkinek, nekem is vannak álmaim. Ezek egyike megismerni olyanokat, akiket a nagyságuk tesz halhatatlanná… Az alázat, a tudás, a megmaradás “kisemebernek”. Ilyen volt Jirí Menzel is.

(még több fotó: klikk a képre)

A Pixel TV tulajdonosának régóta kapcsolata volt a neves filmessel, Kindl Gábor vallhatja barátjának. Ezért is volt oly különleges minden egyes Szekszárdról indított filmes játék, melyben több alkalommal ült ítésznek a filmes legenda. A Digi24 megszületése mellett, számos közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítésen vett részt a Oscar-díjas filmrendező. Szekszárdon többször, de Tolnán és Pakson is várta az érdeklődőket. Fáradhatatlanul írva az autogrammot és bohókás férfiként mosolyogva a szelfik során. Emlékszem, amikor először lájkolta oldalunkat. Hihetetlenül jó volt ebben a gyakran zord világban. Szerették. Szerettük. Aki ismerte, tudta miért. Mert soha nem éreztette, hogy őt nem véletlenül övezi tisztelet. Megmaradt embernek.

Televíziónk vendégeként válhatott az Alisca Borrend tagjává, melyért – mint többször mondta – örökké hálás.

Az Obsitos – mondja elérzékenyülve Kindl Gábor, kinek az öreg katona alakja gyermekkori emléke. Szekszárdon járva, elképzelhetetlen volt a közös fotó kihagyása „Jirkával”, ahogy hívták egymás között.

– Miért nem hívtál meg a filmedbe??? – tette fel neki a kérdést a filmrendező…

Szakmai útja nyitott könyv az internet világában. De emberségét megtapasztalni örök élmény. Humora, grimaszai, segítőkészsége velünk marad. Az örök és halhatatlan… ezért felfoghatatlan tehát az űr, mi utána maradt.

Jó rendezést “odafönn” Jirka!