Kiadta adatait, meglopták

Egy 23 éves dunaföldvári lakos feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, aki telefonon felhívta őt és egy bank nevében mutatkozott be adategyeztetés céljából. A sértett megadta számára a személyes adatait, bankszámlaszámát, valamint a banki azonosító adatait. Az ismeretlen elkövető így a sértett számlaszámáról átutalt 2.100.000 forintot egy másik bankszámlára a sértett beleegyezése nélkül. A bűncselekménnyel okozott kár: 2.100.000 Ft.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a bankok nem kérnek ügyfeleiktől sem telefonon, sem e-mail útján bizalmas banki azonosító adatokat és jelszavakat!

Soha ne adják meg ismeretleneknek se banki, se személyes adataikat!

– Kezeljék óvatosan a kéretlen telefonhívásokat!

– Jegyezzék fel a hívó telefonszámát, és mondják meg neki, hogy visszahívják!

– Annak az ellenőrzésére, hogy az illető valóban az, akinek mondja magát, keressék meg a szervezet telefonszámát (a weboldalukon vagy online kereséssel), és keressék meg őket közvetlenül!

– Az ellenőrzéshez ne használják a hívó által megadott telefonszámot! (a szám hamis lehet, vagy kifejezetten a csaláshoz is létrehozhatták).

– A csalók az interneten könnyen megszerezhetik az alapvető információkat rólunk vagy a vállalatunkról (például a közösségimédia-profilok felhasználásával). Nem bízhatnak meg a hívóban csak azért, mert ismeri ezeket az adatokat.

– Soha ne adják meg a betéti-, vagy hitelkártyájuk PIN-kódját, vagy az online banki jelszavakat!

Amennyiben hasonló hívást kap, illetve ha efféle hívás során adatait átadta, haladéktalanul jelezze az esetet az érintett pénzintézetnek, ha kára keletkezett, tegyen bejelentést a 112-es hívószámon, vagy személyesen a rendőrségen!

'Fel a tetejéhez' gomb