Posted on: 2021-03-12 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

Az elmúlt hetekben sokan kaptak levelet a fővárosi kormányhivataltól, amelyben arról értesítik őket, hogy a budapesti Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája szeretné felvenni a kapcsolatot Magyarország összes ikerpárjával, hogy ikerregisztert hozhassanak létre.

A részvétel önkéntes és ingyenes. A programhoz kapcsolódóknak közvetlenül az egyetemmel kell felvenniük a kapcsolatot. Várják az egy-, kétpetéjű, az azonos és a különnemű ikerpárok jelentkezését – derül ki a főváros XXI. kerületi kormányhivatalától érkezett postai levélből.

Az ikerregiszterre alapvetően a jövőbeli ikerkutatások miatt lesz szükség, de olyan fontos kérdések megválaszolásának is kiindulópontja lehet, mint az, hogy a betegségek kialakulásában milyen mértékű lehet a genetikai háttér szerepe.

Háromféle módon lehet regisztrálni az ikerregiszterre. Elsősorban interneten várják a jelentkezést az ikrek.semmelweis.hu címen.  A 18 évnél fiatalabb ikrek esetén elegendő az egyik szülő vagy gondviselő regisztrációja. Valamennyi személyes adatot teljes titoktartással kezelnek.

Az ikerregiszter és a hozzákapcsolódó kutatás vezetői dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László egyetemi docensek, ikerkutatók, maguk is egypetéjű ikrek.

fotó: pixabay