Jövőnek szólt a Hol jártál…

Közösségi kezdeményezés

Az időjárás idén nem kedvezett a Szekszárd Város Napja szervezőinek, de volt esőhelyszín, így a szombati programok jelentős része megrendezésre került. Közülük egy, a Hol jártál – újra együtt címet viselő közösségi kezdeményezés.

“Szerettük volna, ha a népdal a fiatalok számára is befogadható lenne. Tapasztalat szerint ma a diákok elenyésző része ismeri csupán a magyar népdalokat. Köztük a Hol jártál az éjjel cinegemadár, sárközi”

-mondta Kindl Gábor az esemény rendezője, ötletgazda.

A dal eredtéről, mondanivalójáról tartott értékes és tartalmas beszámolót Matókné Kapási Julianna, a Bartina Néptánc Egyesület vezetője. Három táncos pár pedig lépéseket mutatott az ugrósból.

Eredeti terv szerint szabadtéren mindebbe a közönség is bekapcsolódott volna.

A programra elkészült a “Cinegemadár” rap verziója is. F. Lackó, Gyarmati Jázmin és Hebreling Hanna előadása nagy siker hozott.

F.Lackó, Jázmin és Hanna fellépése itt (videó) >>>

A dal és a tánc elválaszthatatlan. A fiatalok kedvenc stílusa a rap, melyhez leginkább a Hip-Hop tánc stílus illeszkedik. Hacsa Mónika az Iberican Táncegyüttes vezetője bemutatott egy koreográfiát, mely a jövőben egyben egy kihívás alapja is lesz. A koreográfia több platformon is elérhetővé válik, azt megtanulva és kiegészítve saját lépésekkel a jövő feladata.

A program itt kemény vonalra váltott, bármily hihetetlen de itt is megfér a “Cinegemadár”. Az elképzelések megvalósításában sokat segített Petrits Norbert, aki a MetalHeart csapattal karöltve játszotta el a népdal rock verzióját.

A végén Siklósi Krisztián érkezett hegedűjével a színpadra. Megalkotva a nők és a férfiak kórusát énekelte együtt a közönséggel a Hol jártál az éjjel című népdalt.

S hogy lesz-e folytatás? Kindl Gábor tervezi, mint fogalmazott a közösségi kezdeményezések legfontosabb célja együtt tenni valamit, ami örökre fennmarad…

fotók: Borsi Zsolt

'Fel a tetejéhez' gomb