Ítélet kábítószer kereskedés gyanúsítottjaival szemben

Az I. rendű vádlott 2017. decemberétől kezdődően 2019. december 9-én történt őrizetbe vételéig ismeretlen forrásból rendszeresen szerzett, valamint fogyasztott is amfetamin tartalmú speed port. 2019. szeptembere és 2019. december 8. napja között az ismeretlen forrásból származó kábítószerből legalább 10 alkalommal, összesen minimum 30 gramm mennyiséget értékesített a II. rendű vádlottnak. A II. rendű vádlott az így megszerzett kábítószernek mintegy felét – 15 grammot – ellenérték fejében továbbadta a III. rendű vádlottnak.

A II. rendű vádlott telefonos egyeztetést követően – III. rendű vádlott társaságában – ahhoz a szekszárdi tanyaépülethez ment, ahol a kábítószer vásárlására rendszeresen sor került. A speed por egy részét a II. rendű vádlott a helyszínen elfogyasztotta. Így ült a volán mögé.

A rendőrség munkatársai Szekszárd belterületén intézkedés alá vonták.

A gépjárművel történt megállásukkal egyidejűleg a II. rendű vádlott a III. rendű vádlottnak az előzetes megállapodásuknak megfelelően 3,2 gramm mennyiséget adott át az aznap megszerzett kábítószerből. A nyomozó hatóság a tettenéréskor mind a II. rendű, mind pedig a III. rendű vádlottnál lévő kábítószert lefoglalta, míg az I. rendű vádlottól a kereskedelmi céllal nála lévő kábítószerek közül amfetamint tartalmazó speed port és cannabist foglalt le.

A tárgyaláson mindhárom vádlott beismerte a bűnösségét.

A járásbíróság az I. rendű vádlottat, mint visszaesőt kábítószer kereskedelem bűntette miatt 3 év 10 hónap börtönbüntetésre, 5 év közügyek gyakorlásától eltiltásra, valamint 600.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az I. rendű vádlott – tekintettel arra, hogy visszaeső – a szabadságvesztésből legkorábban a büntetés 3/ 4 részének a kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A járásbíróság a II. rendű vádlottat kábítószer kereskedelem bűntettében és bódult állapotban elkövetett járművezetés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért őt a bíróság 2 év börtönbüntetésre és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.
A bíróság a III. rendű vádlottat kábítószer birtoklásának bűntette miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet a II. és III. rendű vádlottak vonatkozásában jogerőre emelkedett. Az I. rendű vádlott és védője fellebbezést jelentettek be a büntetés enyhítéséért, az ügyészség pedig három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, ezért az I. rendű vádlott tekintetében az ítélet nem jogerős.

fotó: illusztráció

'Fel a tetejéhez' gomb