Ismét a székesfehérvári Csecskedi László nyerte a 24 órás filmversenyt!

Az idén 20 éves „Forgass filmet 24 óra alatt” rövidfilm készítő versenyre ezúttal Felvidékről, Erdélyből is érkeztek jelentkezők.

20 évvel a kezdetek után, április 27-28-án 24 órás, egynapos rövidfilmkészítő versenyre, „Filmmaratonra” hívta az érdeklődőket a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara, valamint a Forgass a Földért Alapítvány. A résztvevők feladata ismét az volt, hogy bemutassák Szekszárdot, a várost, ahol Háry János élt. Felvidékről, Erdélyből és Magyarország több városából is érkeztek Szekszárdra forgatócsoportok, hogy elindulhassanak a hétvégi versenyen.

Összesen harminc filmet töltöttek fel időre az alkotók, amiből a zsűrinek a legjobb ötöt kellett kiválasztani.

Az eredményhirdetés helyszínéül szolgáló, szekszárdi Művészetek házának igazgatója Berlinger Attila beszéde végén Kindl Gábor főszervező, versenyigazgató munkáját ismerte el. Az Alapító beszéde után, Karl Bardosh, a verseny művészeti vezetője, majd Dr. Nemeskéri Zsolt mondott beszédet. Ezt követően az  első nyertes film, a 2004-ben készült Hozomány alkotóját Mayer Zoltánt, a Magyar Operatőrök Társaságának vezetőségi tagját szólította mikrofonhoz az est háziasszonya és az esemény szóvivője Szabó Gabi.

Az első 24 órás rövidfilm készítő játékot 20 évvel ezelőtt rendezték Szekszárdon, a hazánk Európai Uniós csatlakozása alkalmából szervezett Európa Majálison, ahol akkor 21 film készült. Az első verseny szakmai zsűrijét Jancsó Miklós és Makk Károly filmrendezők vezették.

A szekszárdi FilmMaraton, 24 órás filmkészítő verseny célja, hogy a játékban résztvevők megismerjék, rövid videókban megörökítsék, és másokkal is megismertessék a Szekszárdon található szellemi, kulturális és természeti értékeket.

A verseny különlegessége, hogy a résztvevőknek mindössze egy nap áll rendelkezésére, hogy elkészítsék ötletes, figyelemfelkeltő, 1 perces filmjeiket. A versenyen bárki indulhat, de forgatni csak Szekszárd területén lehet.

A versenyfilm lehet dokumentumfilm, tartalmazhat narrációt és/vagy zenét, forgatható a városról szóló történet, de készülhet anekdotát feldolgozó alkotás (rövidfilm, játékfilm elemekkel), ha pedig valaki ahhoz érez kedvet, bemutathatja a térség táncát, dalkincsét is egy rövid videoklipben. A versenyfilmek az új technikai (pl. timelapse, hyperlapse) és képi megoldások alkalmazásával még látványosabbá tehetők.

A versenyzőknek 3 témaelemet kellett beépíteniük alkotásaikba, melyet a szervezők, a rajt pillanatában ismertettek, ezek: Vármegyeháza és környéke, Garay János vagy Háry János szobra, Prajda-Tanya.

Idén először került átadásra a Póla Károly díj, a legjobb és a legtöbb filmet készítő iskolák, iskolai osztályok részére.

A verseny Fővédnöke Dr. Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja, a Magyar Tudományos Akadémia Kommunikáció- és Médiatudományi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke
A verseny művészeti igazgatója és a zsűri elnöke, Prof. Karl Bardosh Master Prof. Tisch School of Arts New York University, díjnyertes rendező, producer, író, játékfilmek, rövidfilmek, televíziós sorozatok és dokumentumfilmek szerzője.

A zsűri tagjai:

– Dránovits István, producer,TolnatájTV és Pannon TV
– Finta Viktor, főszerkesztő TEOL.hu, Tolnai Népújság
– Nagyistók Tibor Duna TV vezető szerkesztője, a Csináljuk a fesztivált! és a Magyarország, szeretlek! kreatív
producere.  Médiatanár, szakterülete a VJ, a MOJO valamint az AI felhasználása a videótartalom gyártásában.
– Mayer Zoltán HSC, a Magyar Operatőrök Társaságának vezetőségi tagja, a Magyar Filmakadémia tagja, az első
24 Filmfesztivál győztese, hétszeres Aranyszem díj, kétszeres Los Angeles film díj, kétszeres Magyar Mozgókép
különdíj. Az első 24 órás filmkészítő verseny győztese (2004)
– Matej Bertok, producer, Bertok Video Szlovákia (Shoot4Earth regionális producer, Szlovákia)
– Prof. Dr. Nemeskéri Zsolt, PTE KPVK, intézetigazgató, egyetemi tanár
– Urbán Ernő, producer ERLA FILM

VERSENYIGAZGATÓ/ALAPÍTÓ
Kindl Gábor a 24 órás filmkészítő játékok alapítója

Eredmények:
Első helyezett –  Legjobb film – Törékeny emlék – Csecskedi László

Második helyezett: Cinege madár – F. Lackó
Harmadik helyezett: 100 éves Borháború  –  Csiba Dávid és a Stáb /Dunaszerdahelyről érkeztek – Szlovákia
Negyedik helyezett: Múlt –kor hagyatéka – Wehy – Vehovszky Patrik
Ötödik helyezett: Szegzárd  – Kövi család

A legjobb  – női – szereplő: Törékeny emlék – Csecskedi Zoé

A legjobb férfi szereplő : 100 éves Borháború – Csiba Dávid

A legjobb szereplő csapat: Szegzárd – Kövi Család

Legjobb eredeti zene: Cinege Madár – F. Lackó

Legjobb operatőr: Cinege Madár – Kosztolányi Ferenc

Legjobb vágás: Múlt kor hagyatéka – Wehy – Vehovszky Patrik

Legjobb rendező: 100 éves Borháború Csiba Dávid

Póla Károly díjasok

A legjobb filmet készítő iskola: Barcsi Sportiskola – Örök élet fája c. film (5. osztályos gyerekek)

A legtöbb filmet készítő iskola: Encsencs- Penészlek –Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézménye Penészlek ( 6 filmet készítettek!)

 

 

'Fel a tetejéhez' gomb