Gödöllői és amerikai filmesek kapták az idei Forgass a Földért fődíjait

A gödöllői Lightning Pictures, Gaia című filmjével és a chicagói filmes Kevin Lucero Less által készített STOP kapta a hétvégén megrendezett Forgass a Földért/Shoot4Earth 24 órás filmkészítő játék hazai és nemzetközi fődíját.

A magyar kezdeményezésű filmkészítő világjáték – mely tavaly elnyerte a világ legjobb rövidfilmes produkciónak járó díjat – célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi életvitel során.

A regisztráltak száma bőven száz felett volt az idei játékban is. A döntőbe 24 alkotás került, ahol a nemzetközi mezőny mellett a zsűri tagjai külön értékelték a magyar diaszpórából illetve Magyarországról érkezett filmeket is.

Az idei verseny fővédnöke Dr. Szili Katalin Miniszterelnöki megbízott, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke, a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumi tagja, a zöld egyetem programok vezetője volt.

A verseny védnökei Prof. Dr. Szécsi Gábor a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar dékánja és Horváth Péter János, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke voltak.

Horváth Péter János a versennyel kapcsolatban elmondta:

„Megtisztelő, hogy idén főtámogatóként járulhattunk hozzá a filmmaraton megvalósulásához. A fenntarthatóság és természeti környezetünk védelme hivatalunk számára kiemelt szempontok, amelyeket minden döntésünkben igyekszünk érvényre juttatni.”

A versenyre szinte az egész világról érkeztek filmek. Érkeztek alkotások a Fülöp-szigetekről, Ausztráliából és Indonéziából is, képviseltette magát Európa több országa és szinte az egész Amerikai Egyesült Államok.

A szervezők a verseny kezdetén, a rajt pillanatában, időzónánként három témaelemet ismertettek, melyből egy elemet kötelező volt beépíteni a versenyfilmbe.

A világon mindenhol ebből a három elemből lehetett választani: napfény, szemét avagy fél pohár víz.

Az idei Forgass a Földért/Shoot4Earth 24 órás filmkészítő játék hazai és nemzetközi fődíját a gödöllői  Lightning Pictures, Gaia című filmjével és a chicagói filmes Kevin Lucero Less által készített STOP nyerte.

Dr. Szalóki Szilvia a MEKH elnökhelyettese az ünnepélyes eredményhirdetésre küldött videóüzenetében hangsúlyozta, hogy

„a környezettudatos gondolkodás– amely a hivatal számára is kiemelt szempont – olyan szemlélet, amely minden nap, minden döntésünket meghatározza: egyfajta belülről fakadó és önként vállalt felelősség. Mint mondta, a filmmaraton egy olyan egyedülálló kezdeményezés, amely túlmutat önmagán és a művészet tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet Földünk megismételhetetlen létére.”

„A videókészítők között nagy számban képviseltette magát a 11-12 éves korosztály, akik már összenőttek a mobiltelefonok és az internet használatával és szívesen készítenek rövidfilmeket”

– mondta Kindl Gábor az esemény alapítója és versenyigazgatója. Az idősebb korosztályi is szívesen vett részt a programban, hiszen az idei játékban is volt hetven év felett indulónk. A legtöbben a vízzel kapcsolatos problémákról, a tiszta ivóvizek veszélyeztetésétől készítettek filmet – tette hozzá.

A zsűri elnöke Lawrence David FOLDES az Amerikai Egyesült Államok Mozgókép- és Tudományos Akadémiájának tagja, a Hallgatói Akadémia Díj Végrehajtó Bizottságának tagja (Hallgatói Oscar-díj) volt. A program társelnöke Szabó István Oscar-díjas filmrendező, a verseny művészeti igazgatója, Professor Karl Bardosh Master Prof. Tisch School of Arts New York University (New York) volt.

A versenyt a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara  és a Forgass a Földért Alapítvány közös produkcióban szervezte.

'Fel a tetejéhez' gomb