Elhunyt Dr. Gaál Attila

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum mély fájdalommal tudatja, hogy dr. Gaál Attila régész, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum nyugalmazott, címzetes igazgatója hosszú betegséget követően életének 78. évében elhunyt.
Nyíregyházán született 1944-ben, de ízig-vérig szekszárdi volt. A Garay János Gimnáziumban érettségizett, felsőfokú tanulmányait a pécsi Tanárképző Főiskolán végezte történelem-testnevelés szakon, majd az ELTE történelem szakán folytatta. 1980-ban védte meg doktori értekezését. Érettségi után tanított Tengelic-Szőlőhegyen, Mucsiban, Kölesden. 1969-től 1973-ig a szekszárdi Béri Balogh Ádám múzeum történészeként dolgozott, 1973-tól már régészként, majd igazgatóhelyettesként, igazgatóként 1994-től 2011-ig, nyugdíjba vonulásáig.
Fő kutatási területe a középkori és török hódoltságkori régészet volt. Számtalan ásatás vezetése fűződik a nevéhez: többek között 1975 és 1977 között Dombóvár-Békatópusztán egy balkáni eredetű népesség temetőjét, 1975-1986 között Szekszárd-Újpalánk 16-17. századi török palánkvárát. Búvárvizsgát téve 1987-től a Duna bölcskei szakaszán irányította a nagyméretű késő római kikötőerőd búvárrégészeti feltárását.
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat Búvárrégészeti Szakosztályának alapító tagja.
Régészeti vezetője volt a dél-afrikai-magyar együttműködésben megkezdett hajófeltárási munkálatoknak Fokvárosban. Igazgatósága idején a szekszárdi múzeum is komoly eredményeket könyvelhetett el az autópályák építéséhez kapcsolódó, több százezer négyzetmétert érintő megelőző feltárások és feldolgozások tekintetében, illetve a 2005-ben megnyitott „Örökségünk” című kiállítás megszervezésében.
Munkásságát a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, a Tolna Megyei Önkormányzat Beszédes József-díjával és Pro Urbe Szekszárd Emlékplakettel ismerték el.
Dr. Gaál Attilát a Wosinsky Mór Megyei Múzeum saját halottjának tekinti. Temetéséről később történik intézkedés.
'Fel a tetejéhez' gomb