Elaludt a sínek között

A közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétsége miatt 2023. július 12-én gyorsított eljárásban bíróság elé állította a járási ügyészség azt a férfit, aki 2023. június 11-én 11:30 óra körüli időben ittas állapotban lefeküdt és elaludt a két sínszál között, Bátaszék külterületén, a nyílt vasúti sínpályán.

Ugyanebben az időben Hidas-Bonyhád felől Bátaszék irányába közlekedett 71 km/óra sebességgel egy vonatszerelvény, melyen a vonatvezetőn és a jegyvizsgálón kívül 7 utas tartózkodott.

A sínek között alvó férfihez közelítve őt a vonat vezetője egy sötét foltként észlelte a sínpályán, ezért a szerelvény sebességét 60 km/ órára lassította, majd amikor már látta, hogy egy ember fekszik ott, akkor gyorsfékezést alkalmazott és ezzel egyidőben dudált,  „Figyelj!” hangjelzést adott a vonattal.

A férfi a vonat hangjelzésére felébredt, észrevette a közeledő vonatot, ezért felállt és elhagyta a sínpálya területét, majd a vasúti töltés melletti füves-bokros területre zuhant, melynek következtében nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett.

Az elkövető a cselekményével megszegte a KRESZ azon szabályát, mely szerint a gyalogosnak tilos – a kiépített átkelőhelyen kívül – vasúti pályán áthaladni, tartózkodni. Magatartásával veszélyeztette a vasúti közlekedésben résztvevők biztonságát, a vonatszerelvény vezetőjének, illetve a vonaton tartózkodó jegyvizsgáló és az utasok életét, testi épségét.

A Szekszárdi Járásbíróság a járási ügyészség valamennyi indítványának helyt adva a férfit 200 óra közérdekű munka büntetésre ítélte. Az ítéletet mindenki tudomásul vette, így az rögtön jogerőre is emelkedett.

(fotó: illusztráció)

'Fel a tetejéhez' gomb