Posted on: 2020-11-16 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

 

Számos forgatási hely, közel hatvan szereplő és ma már közel 4500 néző… ha röviden akarjuk leírni az egy évet, akkor talán ezek lennének a legfontosabb adatok. 2019 novemberében készült el Kindl Gábor dokumentumfilmje, a Maroknyi Székely.

– Akkor még nem is gondoltunk arra, hogy ennyire megváltozik a világ – idézi a múltat a szekszárdi producer. – Hazánk számos települése mellett végigjártuk azt az utat, mit egykor a székely nép volt kénytelen bejárni. Most ezt nem tudnánk megvalósítani. Gondolok itt a vírushelyzetre.

A film a huszonnegyedik órában készült – hangzott el gyakran, mit mi sem bizonyít jobban, hogy a film szereplői közül többen már nincsenek az élők világában. A megkérdezettek nagy hányada túl a kilencvenen emlékezik már.

– Sajnos a sors úgy hozta, hogy a forgatások során nem csak emberileg, hanem anyagilag is sokat segítő Sebestyén Gyula is elhunyt, így a filmmel az ő emlékét is őrizzük – fogalmazott Kindl Gábor.

A Maroknyi székely számos közönségtalálkozó kedvencévé vált, a vetítések alatt megidéződtek az emlékek, a történelem ki nem mondott sérelmei. Sokan azóta már újra elindultak felkutatni őseik sírját.

– Most, a karantén időszakában megálltak a vetítések de szeretném hinni, hogy hamarosan folytatjuk majd. A közönségtalálkozós filmvetítéssel a közösségi mozizás élményét szeretnénk újra visszaadni, ami az elmúlt időszakban bizonyított. Valamennyi vetítésünk telt házas volt.

A mielőbbi találkozás reményében…