Posted on: 2020-02-19 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

Az első fokon eljáró Bonyhádi Járásbíróság a 2020. február hó 18. napján tartott előkészítő ülésén 200 napi tétel, összesen 200.000,- forint pénzbüntetésre ítélte azt a hatvanas éveiben járó kakasdi férfit, aki egy vasvillával halálra szúrt egy kutyát.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlott 2019. július hó 31. napján hazaérve arról értesült a feleségétől, hogy egy fehér, sötét foltos, foxterrier fajtájú kutya a lakóházának udvaráról – a nap folyamán – egy nyulat a szájában az utcára kivitt. A vádlott ekkor megnézte a nyúlólat, ahol összesen három egyed hiányát fedezte fel. Másnap, 2019. augusztus hó 01. napján 16 óra körüli időben a vádlott kakasdi ingatlana kertjében dolgozott egy négyágú vasvillával, amikor az utcán meglátott kettő foxterrier fajtájú ebet szaladgálni, amelyek közül az idősebb a feljelentő kutyája volt, a fiatalabb pedig egy másik helyi lakosé.

A vádlott ekkor kiszaladt az utcára, megkergette az ebeket, majd az utcára kiérkező helyi személytől megkérdezte, hogy kinek a kutyái vannak az utcán. Ezt követően nevezett közölte, hogy a kisebb kutya az övé, majd megfogta azt és bevitte a lakóházának udvarára, ahova ekkor szintén bement a feljelentő által tartott barátságos természetű – és a feljelentő lakcímét is tartalmazó bilétás nyakörvvel ellátott – foxterrier. A vádlott is bement ekkor e személy ingatlanának udvarára, ahonnan ki akarta zavarni az idősebb ebet, azonban ennek során felindult idegállapotba került és egy alkalommal a nála lévő vasvillával a kistestű kutya mellkasi részét megszúrta olyan módon, hogy a vasvilla egyik ágát szemből teljesen belenyomta az állat testébe, ami ettől oldalára dőlt, majd rövid időn belül vergődve elpusztult. A vádlott ekkor a kutya tetemét megfogta és azt magával vitte, majd a későbbiek során egy két méter mély gödröt ásott saját ingatlana területén, ahova az ebet elföldelte.

A vádlott – nagy valószínűséggel – a bántalmazott eb szívét vagy annak gerinc melletti fő ütőerét szúrta meg, amelynek következtében az állat – az okozott sérülés miatti – belső vérzésben pusztult el rövid időn belül.

Az elsőfokú bíróság a bűncselekményt a váddal egyezően beismerő, a tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat állatkínzás vétségében mondta ki bűnösnek és 200 napi tétel, összesen 200.000,- forint pénzbüntetést szabott ki vele szemben.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülménynek tekintette a cselekmény kegyetlen elkövetési módját, míg nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe a büntetlen előéletű vádlott bűnösségre is kiterjedő beismerését, megbánó magatartását, valamint a vádlott személyi körülményeit, így egészségi állapotát. A bíróság mindezek eredményeként a két évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett cselekmény esetében enyhébb büntetési nem kiszabását is elegendőnek és célravezetőnek látta, amelynek mértékét a vádlott bűnössége fokához, a napi tétel összegét pedig a vagyoni-jövedelmi viszonyaihoz igazította.

Az ítélet jogerős.