Posted on: 2020-02-15 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

Napjainkban is járja az országot, sőt határainkon túl is szeretik legújabb filmjét. A szekszárdi filmes szakembert, Kindl Gábort a közelmúltban nagy megtiszteltetés érte. Félbe szólt a meghívó…

Mielőtt a jeles eseményről beszélnénk, fontos tudni a múltat. Ismerni a gyökereket ahhoz, hogy tudjuk a motivációt.

Kindl Gábor anyai nagyszülei Mikóczi Sándor és Olgyay Anna kitelepítésükig Félben éltek, gazdálkodtak. Édesanyja Mikóczi Anna, Félben született.

Gyermek évei alatt  minden nap téma volt a Felvidék és Fél. Ez a település maradt számukra az otthon.

„Aki Félbe utazott, az haza ment…”

Édesapja Kindl József magyarországi német, sváb, akik ugyanúgy megszenvedték a második világháborút és az utána következő éveket. Őket ugyan Magyarországon hagyták, viszont elvették vagyonukat, malmukat, melyet aztán már működésképtelen állapotban 1968-ban visszavásároltak.

József és Anna a tolna megyei Kismórágyon ismerkedtek meg, kötöttek házasságot és születetett három gyermekük, József, Gábor és Zoltán.

Közülük Gábor, 1957. január 1.-én született. Televíziózással, filmezéssel 1987 óta foglalkozik.

– Igazi Kárpát – medencei magyar vagyok – mondja a dokumentumfilmes producer, rendező –  véremben felvidéki és magyarországi sváb vér csörgedezik. Párom  Adrienn, bukovinai székely.

Ahogy személyisége, úgy filmjei is a Kárpát – medencei magyarsághoz kötődnek. Az elmúlt években több sikeres, számára is fontos, egész estés dokumentumfilmet készített, többek között a bukovinai székely nép hányattatásairól a Maroknyi székely, a mórágyi svábok történetéről szóló Megbékélve  valamint a mórágyra kitelepített féliek történetét feldolgozó Hazaszólít a harangszó című alkotást.

S akkor itt álljunk meg…

A napokban vehette át FÉL KÖZSÉG DÍSZPOLGÁRA címet, mellyel megköszönték a település, a népcsoport múltját őrző film elkészítését.

Pomichal István, Fél polgármestere:  „Fontos és hiánypotló film, azok akik ezt megélték és élő tanúi az eseményeknek most még tudnak mesélni róla. Az utolsó pillanatban készült, hiszen vannak szereplők, akik azóta már elbúcsúztak az élőktől. Szeretnénk megszólítani a gyermekeket és unokákat, hogy fontos őrizni a gyökereinket.”

Glöckner Henrik, Mórágy polgármestere: „Sajnos egyre kevesebben vannak már, akik el tudják mesélni a való múltat. Úgy gondolom ez az örökkévalóságnak szól. Hiszem, hogy a jövő generációja is őrzi majd az ősök hagyatékát és ápolja a két település közötti kapcsolatot.”

A féli utazás alkalmával koszorút helyeztek el a kitelepítettek emlékére és tették ezt gróf. Apponyi Albert 100 éve elhangzott Trianoni beszéde emlékére…

– Mindenki keresi a gyökereit, önmagát. Ha úgy nősz fel, hogy egész életedben azt hallod édesanyádtól, hogy az otthon a Fél, akkor ez belédég – mondja láthatóan elérzékenyülve Kindl Gábor. –  Ezek az emberek nem heverik ki soha ezt a traumát, de nem is beszélnek róla. Nálam is most jött el az idő, ahhoz, hogy ezt filmre vigyem.

Aki a településért tett… szólt a méltatás. S miközben kiment átvenni az elismerést, ez motoszkált a fejében „Anna néni imádta volna ezt a dolgot… büszke lenne”

Anna néni, vagyis Kindl Gábor édesanyja…