A 24 ÓRÁS FILMMARATON TÖRTÉNETE

A világon első 24 órás filmkészítő játékot 2004-ben, Magyarországon, Szekszárdon szervezte az alapító, ötletgazda Kindl Gábor. A programhoz már az első alkalommal csatlakozott Karl Bardosh, a New York Egyetem professzora, aki a filmkészítő maraton művészeti igazgatójaként segítette, a világon elsőként megszervezett 24 órás videókészítő versenyt.

A filmszakma kiválóságai az első pillanattól kezdve csatlakoztak és segítették a verseny megvalósítását. Szekszárdon, Jancsó Miklós és Makk Károly filmrendezők voltak az első zsűri elnökei.
Már ekkor bekapcsolódtak a zsűri munkájába olyan világhírű filmesek, mint Kardos Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, fotográfus, Pados Gyula operatőr (Sorstalanság, Kontroll, Terézanyu), Fekete Ibolya dokumentumfilm-rendező, Ferenczi Gábor filmrendező és Rajk László, a Saul
fia Oscar-díjas játékfilm díszlettervezője is.

Az évek alatt a játék egyre népszerűbbé vált.

A szervezők, Forgass az Életért!/Shoot4life elnevezéssel, a Magyar Vöröskereszt bevonásával, az interneten keresztül, 2008-ban már meghívásos világjátékot szerveztek, az önkéntes véradás népszerűsítéséért. A zsűri elnökei Jiří Menzel Oscar-díjas cseh és Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező voltak.

A következő években, 2009-2010, Pécs illetve Európa Kulturális Fővárosai adtak helyet a film maraton programnak. A fenntarthatóságért, a környezettudatos gondolkodás elősegítéséért, filmesek
összefogásával, 2013-ban került első alkalommal meghirdetésre a Forgass a Földért!/Shoot4Earth (Shoot for Earth) elnevezésű 24 órás globális filmkészítő verseny, a világ minden kontinensén élők számára.

Az első zsűri munkájában Jiří Menzel Oscar-díjas cseh filmrendező, Prof. Sandeep Marwah az Ázsiai Filmakadémia elnöke, Indiából és Karl Bardosh professzor (New York University) és Hódi Jenő a Budapest Film Akademy alapítója vettek részt.

A versenyre minden kontinensről érkeztek filmek.

A világ egyik legnehezebb filmes játékának megvalósítását éveken keresztül személyes jelenlétével segítette Jiří Menzel Oscar- díjas cseh filmrendező. Az elmúlt években Szabó István Oscar-díjas magyar filmrendező illetve Deák Kristóf az Oscar–díjas Mindenki rövidfilm rendezője is részt vett a zsűri munkájában.

Külön öröm, hogy a kezdeményezés mellé állt Steven Spielberg Oscar-díjas amerikai filmrendező is.

A Shoot4Earth, filmkészítő világjáték, 2021-ben, Cannes-ban elnyerte, a világ legjobb rövidfilmes produkciónak járó díjat (Global Short Film Awards, Marche du Film in Cannes).

Sikeresen zárult a Forgass a Földért!/Shoot4Earth, 10. jubileumi világversenye is. 2023. áprilisban ismét összefogott a világ, a közös cél érdekében és sokan készítettek versenyfilmet.

A jubileumi verseny fővédnöke az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakának elnöke, Kőrösi Csaba volt.

A zsűri elnöke Lawrence David Foldes az Amerikai Egyesült Államok Mozgókép- és Tudományos Akadémiájának tagja, aki több mint 20 évig, a Hallgatói Oscar-díj Végrehajtó Bizottság tagja volt.
A verseny művészeti igazgatója, a kezdetek óta, így 2023-ban is, Karl Bardosh a New York Egyetem professzora volt. A nemzetközi zsűri munkájába bekapcsolódott, Stephen Mao Oscar-díjas
amerikai filmproducer is.

A technika fejlődése, a kisméretű digitális video kamerák, a filmkészítésre alkalmas fényképezőgépek, a mobiltelefonokba beépített digitális kamerák, és az egyszerű képkezelők megjelenése, ma már sokak számára teszi vonzóvá a filmezést.

A fiatalabb generációk, akik már beleszülettek a gyors technikai fejlődésbe, szinte összenőttek a mobiltelefonnal, a digitális videofelvételek készítésére alkalmas eszközökkel és az internet használatával, szívesen alkalmazzák az önkifejezés eszközeként a filmezést, video készítést. A videókészítők között a 11-12 évesek is megjelennek filmkészítőként.

A film maraton – egyfajta futás, versenyfutás az idővel, hiszen a résztvevőknek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére. A mobiltelefonos rövidfilm játék, a Föld minden pontján, egyszerre, azonos időben, az időzónákból adódó eltérések figyelembevételével kerül
megvalósításra.

A világon egyedülálló filmkészítő maraton résztvevőinek mindössze 24 óra, azaz egy nap áll rendelkezésre egy perces videójuk elkészítésére. A verseny célja, hogy a film tudatformáló eszközeivel hívja fel a figyelmet a fogyasztói szokások megváltoztatásának szükségességére, a mindennapi
életvitel során.

A 24 órás filmkészítő maraton megvalósítását, kontinenseken, illetve több országban regionális producerek segítik. Különlegessége, hogy az időzónák figyelembe vételével egyszerre, egy időben
zajlik az egész világon. A szervezők a verseny kezdetén, a rajt pillanatában, időzónánként több
témaelemet ismertetnek, melyből egyet kötelező beépíteni a versenyfilmbe.

A filmkészítő játékra bárki, bárhonnan jelentkezhet.

A kötetlen műfajú filmek forgatásánál digitális kamera, kamerás mobiltelefon vagy kameraként működő fényképezőgép egyaránt használható. A film lehet élőszereplős rövidfilm, video klip vagy animáció.  Regisztrálni a verseny kezdetéig, a verseny hivatalos weboldalán lehet.

A résztvevő stáboknak – melyek akár egyszemélyesek is lehetnek – maximálisan 1 perc hosszúságú filmekben kell felhívni a figyelmet arra, hogy a mindennapokban odafigyeléssel, takarékossággal, tudatossággal mit tehetünk környezetünk megóvásáért.

Az elkészült alkotásokat fel kell tölteni az internetre, a játék versenyszabályzati kiírásában meghatározott módon. Mindezt 24 óra leforgása alatt.

A beérkezett filmeket nemzetközi zsűri értékeli és a maraton után néhány nappal
hirdet eredményt. A verseny szervezői kezdeményezésükkel kívánunk hozzájárulni az emberiség
vitán felüli közös érdekeihez, melyek közül elsődleges, hogy a Kék Bolygó még sokáig az emberiség közös, élhető otthona maradhasson.

A programok a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara és a Forgass a Földért Alapítvány együttműködésében
valósulnak meg.

Kindl Gábor
Alapító, elnök, Forgass a Földért Alapítvány
www.forgassafoldert.hu
www.shoot4earth.org

'Fel a tetejéhez' gomb