2024 a gyalogosok és kerékpárosok éve

Piktogramokkal a  biztonságért. A gyalogos-átkelőhelyen történő körültekintőbb közlekedésre hívja fel a figyelmet a Tolna Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága a gyalogosok és kerékpárosok évének minősítette 2024-et.

Ennek jegyében folyamatos kampányokkal hívják fel a közlekedők figyelmét a közlekedés két legvédtelenebb résztvevőjére.

A világ számos pontján, így Magyarországon is sok-sok gyalogos-átkelőhely előtt festettek fel figyelemfelhívó piktogramokat annak érdekében, hogy a gyalogosok figyelmesen keljenek át az úttesten.

Hogy miért van ezekre szükség? A képernyő folyamatos nézegetése, valamint a zenehallgatás elvonja a figyelmet a közlekedés többi résztvevőjéről. A fülhallgató használata korlátozza a hallást, az okos eszközök nézegetése pedig a látást. Ilyenkor már két érzékszervünk sem alkalmas a körülöttünk lévő világ objektív észlelésére, ez pedig kimondottan balesetveszélyes. A baleset-megelőzési kampány célja, tudatosítani a gyalogosokban azt, hogy amíg áthaladnak a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ne használjanak mobiltelefont, valamint ne  hallgassanak zenét a fülhallgatón keresztül.

Mára Tolna vármegye valamennyi városában láthatunk már hasonló felfestéseket az aszfalton. Legutóbb Tamási és Dombóvár zebrái elé kerültek fel a színes piktogramok.

… hogy mindenki hazaérjen!

'Fel a tetejéhez' gomb