Figyelj a vérnyomásodra!

A Tolna Vármegyei Balassa János Kórház idén is tevékenyen részt vesz a „Május a vérnyomásmérés hónapja” országos kampányban. Az elmúlt két évben országos első helyezést ért el aktivitásban intézményünk, 2024-ben mi más lehetne a cél, mint a dobogó legfelső foka.

Május 17. a hipertónia, a magas vérnyomás világnapja. A Magyar Hipertónia Társaság álláspontja, hogy ez a betegség nem csupán egy napon, hanem egész évben figyelmet érdemel. 2024-ben három hónapig, május 1-től július 31-ig tart a kampány.

A hipertóniához köthető szövődmények, a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, az infarktus, a veseelégtelenségek, a hirtelen halál, évente 10 millió áldozatot szed világszerte.

Dr. Benczúr Béla, a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház I. Belgyógyászati és Kardiológiai Osztály osztályvezető főorvosa, címzetes egyetemi docens szerint az elsődleges cél, hogy felhívjuk a figyelmet erre a rendkívül ijesztő és magas rizikótényezőjű megbetegedésre, hiszen a magas vérnyomás az első számú néma gyilkos, az emberiség első számú közellensége. A hipertónia nem fáj, nincsenek tünetei, titokban szedi áldozatait. Ha nem mérjük, nagyon sok embernél ki sem derül időben. A páciensek zöme úgy jut el a súlyos, életet veszélyeztető szövődményekig, nem is tudja, hogy panaszait a hipertónia okozza. Erre szolgál ez a kampány, hangsúlyozza a főorvos.

Kórházunk hat évvel ezelőtt csatlakozott a May Measure Month (MMM), „május a vérnyomásmérés hónapja” elnevezésű kezdeményezéshez. 2023-ban országszerte, közel 3000 vérnyomásmérést végeztek májusban, melyből 1600 mérést a szekszárdi kórház és társszervezetei hajtottak végre. Ezzel az eredménnyel, megduplázva a tavalyi sikereket, újra első lett a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház.

Idén is hatalmas munkát vállal a kampányban Egészségfejlesztési Irodánk, akik a székhelyükön, a kórház lila épületének földszintjén várják az ingyenes mérésre jelentkezőket, valamint több helyi és környékbeli helyszínre is kitelepülnek (szekszárdi piac, OTP) májusban és a nyári hónapokban.

Fontos kiemelni, az sem mindegy miképp és hányszor mérjük a vérnyomásunkat, hangsúlyozza dr. Benczúr Béla. Mint mondta, a helyes vérnyomásmérés a háromszor egymás után, egy-egy perc különbséggel, ugyanazon a karon mért mérés. Ez adja a hiteles eredményt.  Előfordulhat, hogy a jobb, majd bal karon mért eredmény eltérő, ebben az esetben mindig a magasabb értéket kell figyelembe venni, emeli ki a főorvos.

Akinek a helyszínen mért mindhárom egymást követő mérése meghaladja a 140/90 es értéket, vérnyomásnaplót ajándékoznak az asszisztensek és ellátják a szükséges információkkal. Ilyen  esetben érdemes egy vérnyomásmérőt beszerezni otthonra, és pár hét adatainak naplóba történő rögzítését követően felkeresni a háziorvost, akivel megbeszélhetik a továbbiakat.

(fotó: pixabay)

'Fel a tetejéhez' gomb