2019 november 16.

Bonyhádon teltházzal mutatták be Kindl Gábor filmjét – a Maroknyi székelyt. Az Otthon az ötödik hazában – egész estés dokumentumfilm a bukovinai székelyek életútját járta végig, egy maroknyi kis csapattal.

Azokon a településen forgattak, ahol jelenleg is élnek a múlt örzői. Többen már megéltek kilenc évtizedet, így a történelem átadására, az elmesélésre vészesen fogy az idő…

„Ezért is  volt fontos, hogy leforgassuk akkor a filmet. Hiszen vannak még élő tanúi a történelemnek, a vándorlásnak, a haza „otthagyásának. Akik még emlékeznek a zord időkre, a menekülésre”

– mondta a film producere, Kindl Gábor.

A film megvalósulását, mind lelkileg, mind anyagiakban támogatta néhai Sebestyén Gyula, aki az alkotókkal végigjárta a nép vándorlásának helyszíneit, beszélt családi gyökereiről, a székely kultúráról, a történelmi hagyományok megőrzésének fontosságáról.

„Nélküle ez a film nem jött volna létre” – mondta a szekszádi filmes szakember.

A filmet több helyszínen vetítették már, mindenhol teltházat produkált. Nézői között nagy számban voltak az idősebb generáció tagjai, de jöttek fiatalok is, ami azért fontos, mert egy nép történelme általuk hagyomnyozódik.

'Fel a tetejéhez' gomb