Posted on: 2020-09-12 Posted by: Pixel Tv Comments: 0
Megosztási lehetőségek:

Szél Liza: Szeptember 12-én megrendezésre került a Magyar Vöröskereszt Megyei Világnapi ünnepsége a szekszárdi Hotel Merops Mészárosban. Az ünnepséggel azok előtt tisztelegtek, akik kitartó és példamutató munkával évek óta segítik a Magyar Vöröskereszt munkáját.

Szeptember második szombatja minden évben az Elsősegélynyújtás Világnapja már 2000 óta. A tizenhat európai ország kezdeményezésére létrejött világnaphoz kapcsolódóan a Magyar Vöröskereszt Hősképző Kampánya idén is a biztonságos elsősegélynyújtási ismeretek elsajátításának fontosságára hívja fel a figyelmet.

(fotógaléria: klikk a képre)

Az ünnepélyes Himnusz elhangzása után Gulyás Katalin, a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének igazgatója beszédével megnyitotta az ünnepséget, s többek között köszöntötte dr. Kis Máriát a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének alelnökét, Kissné Hóner Magdolnát az országos vezetőség tagját, Németh Ágnest a Magyar Vöröskereszt Tolna Megyei Szervezetének Felügyelőbizottsági Elnökét, valamint a meghívottakat s kitüntetetteket.

A köszöntő után Mészáros Roland előadásában népdalokat hallhattunk, majd Kissné Hóner Magdolna köszöntője is elhangzott.

Ezek után Kissné Hóner Magdolna, dr. Kis Mária, és Gulyás Katalin elkezdték a kitüntetések átadását.

Elsőként Csurkovics Éva hozzáállását köszönték, az Önkéntes Elismerő Oklevelét, a Magyar Vöröskeresztnek nyújtott kitartó és fáradhatatlan munkájáért a későbbiekben veszi át. Szintén Elismerő Oklevélben részesültek: Nagyné Kolbert Ilona Lotti és Farkas Krisztián.

Kelemenné Bathó Brigitta, az időközben elhunyt Szigeti János és Szőke Károlyné a Vöröskeresztes Munkájukért Bronz fokozatban részesültek.

Ezüst fokozatot kapott Wiedeman Jánosné és Laczkó Józsefné. Arany fokozattal pedig dr. Antal Tamást tüntették ki, valamit Gyémánt fokozattal dr. Kis Máriát tisztelték meg.

Az Év Médiatámogatója a Rádió Antritt lett, Főigazgatói Dicséretben Rohn Helga részesült.

Életmenő kitüntetéssel Straubinger Edit előtt tisztelegtek. S itt most meg is állnék egy pillanatra…

Azt hiszem az életmentő szó, már magában is egy elismerés. A 2 gyermekes anyuka a következőképpen számolt be a vele történt esetről.

„2019. június 16-án, a nyári szünet első napján történt a baleset a házunk előtti kereszteződésben. Nagyon rossz idő volt, hatalmas dörrenésekkel, villámlással. Hirtelen jött a vihar. Főzés közben, a nyitott ablakon keresztül egyszer csak óriási csattanásra, üvegcsörömpölésre és fékcsikorgásra lettem figyelmes. Éreztem, hogy nagy baj történt mezítláb az utcára rohantam…”

A földön egy reszkető, eszméletlen, nem lélegző fiú feküdt. A későbbiekben kiderült, hogy Krisztián volt az, Edit egyik utcabeli ismerőse. Miután a nő megállapította, hogy a fiú nem lélegzik ösztönösen cselekedve elkezdte az újraélesztést. Ebben az egy évvel azelőtt szerzett úszásoktatói vizsgáján tanultak voltak segítségére. Mint mondta, csupán 1-2 perc kellett, s a fiú újra lélegzett. Ekkor az oldalára fektette a fiút a szomszédok segítségével, s folyamatosan beszéltek hozzá, valamint nyugtatták míg a mentők oda nem értek. Szerencsére a mentők időben érkeztek s a fiút azonnal kórházba vitték. Ahogy Edit fogalmazott: „Koponyatörés, műtétek, rehabilitáció de Krisztián ma már jól van, s szinte észre sem venni a másfél évvel ezelőtt történt szörnyűséget…

Azt hiszem fogalmazhatok úgy, hogy ez egy igazi hőstörténet volt, s mint megtudtam, Edit két fia tényleg hősként tekint édesanyjukra.

A kitüntetések után ismételten Mészáros Roland műsora következett, s végül Gulyás Katalin köszönő szavaival, s egy hangulatos fogadással zárult az ünnepség.

fotók: Borsi Zsolt