Paprikafesztivál Laskón

Horvátország: Több mint 100 éves hagyománya van itt a paprikatermesztésnek. A térség egyik meghatározó kertészeti kultúrája. A magyar konyha egyik legfontosabb és legjellemzőbb alapanyaga. A fesztivál minden év szeptember végén vagy október elején kerül megrendezésre. Az alig félezres településnek a paprika biztosítja általában a biztos megélhetést.
A rendezvény főszervezője Munk Erik, aki 2016-ban a Kárpát-medence legjobb halfőzője lett. Egyben a helyi HMDK elnöke és a Laskói Ifjúsági Egyesület elnöke. Bebizonyosodott, hogy nemcsak versenyzőként végzett kitűnő munkát.
Hagyományteremtő céllal ettől az évtől Baranja Kupa néven 2 napos halfőző versenyt rendeztek: több mint 100 bográcsban rotyogott a finom hallé. A rendezvény másnapján a döntőben 30 bogrács került elbírálásra. A helyi és a környékbeli versenyzők mellett Molnár Róbert (Várdaróc), Kelemen József (Laskó) mellett a pécsi Nagypál Jenő (Gulyás Étterem) került a dobogóra.
A környék magyar települései bemutatták a különleges kalácsokat, süteményeket, a legnagyobb sikere a réteges dobostortának volt. A vadásztársaság vadkolbászainak és vadpörköltjeinek is osztatlan sikere volt. A halételek mellett a drávai vegyes gulyásnak is sok kedvelője akadt. Az összetétele is egyedi csak erre a környékre jellemző. Sertés láb-köröm, marhahús, szarvas, gomba, csirkezúza bő lével, tésztával tálalva és tűzpiros szín a jó paprikának köszönhetően.
Az itt élő magyarok elmondhatják, hogy itt otthon vannak. Hathatós segítséget kapnak a magyar és a horvát államtól is. Jankovics Róbert Zágrábi parlamenti képviselő sokat tesz, hogy a két szomszédos ország minél közelebb kerüljön egymáshoz. A több ezres tömeg között sok, az óhazából érkezett turistát lehetett felfedezni. Ez a fesztivál a határon túli magyarság egyik fontos gasztrokulturális eseménye volt. Sokan érkeztek Vajdaságból, Magyarországról és a környék Horvátországi magyarok által lakott településeiről. Nemcsak a szervezők, hanem a helyi és a környező települések lakói is sokat tettek az esemény sikeréért. Jól éreztük magunkat, jövőre is jövünk!
Vasas Csaba