Nemzeti Töltött Paprika Fesztivál Birjánban

A Pécshez közeli félezres lélekszámú kisközség ilyenkor a 8-10-szeresére duzzad. Minden év július végén kerül megrendezésre a hagyományos esemény. A kis települést a magyarok mellett horvátok és svábok lakják. Egy közös nevező ami biztos: mindegyik szereti a töltött paprikát. Példaértékű összefogás tapasztalható az önkormányzat és a tehetős vállalkozók mellett, szinte a település apraja nagyja segédkezett valamilyen módon “tehát mindenki magáénak érezte a fesztivált”. Az esemény motorja Novreczki János polgármester és a képviselő testülete. A német kisebbségi önkormányzat tagjai általában édesen szeretik e nemes finom ételt, a horvátok pedig kissé fűszeresen szeretik.

A kiváló szakemberekből álló zsűrinek nem volt könnyű dolga. Több különdíjat is kiosztottak, például a tálalás kategóriában és a legvidámabb csapat részére. A fellépők természetesen megkóstolták a Kárpát-medence egyik legkedveltebb ételét.

McHawer és a Pécsi Gulyás Étterem főszakácsa, Nagypál Jenő, olyan szakmai előadást tartottak egymásnak, hogy nem tudtuk eldönteni: a mesterszakács énekelni tanul, vagy a művész úr a főzés tudományát sajátítja el a mestertől.

Dér Heni elmondta, hogy ilyen finomat nagymamája csinált neki utoljára Csantavéren (Vajdaság). A töltelék fűszeres, kissé borsos, a mártás enyhén csípős, és főtt burgonyával tálaljuk – náluk így szokás. Kovács Kati kimondottan fűszeresen, jó borsosan, csípősen szereti, friss kenyérrel.

Dobrády Ákosék fűszeresen és kellemesen csípősen kedvelik. Postás Józsi elmondta, ne legyen cukros, az biztos, de a csípősség-fűszerezettség minimális legyen.

A mulatság hajnalig tartott. A pécsi Harold Band húzta a talpalávalót. „Valószínű ők ébresztették a környék kakasait.” (Vasas Csaba)