Munk Erik: Horvátország Lasko, Kárpátmedence legjobb halfőzője

A mester horvátországi Baranya háromszögben, többségében Magyarok lakta településen él családjával. Gyermekkorában tanulta nagyszüleitől a halászlé és egyéb bográcsos ételek elkészítését. Szerettet a konyhában sürögni-forogni és sertepertélni. Az úgynevezett nyári konyhában töltik idejük legnagyobb részét a családtagok rokonok és barátok. Többféle módon, tájegységek szerint is el tudja készíteni a finom halételeket, ő a legjobbnak a drávaszögi halászlét tartja. Irdalást lényegesnek tartja, a jó minőségi hal mellett kell a szép színű, kiváló paprika is.
Az ő falujában paprikatermelés hozza a biztos megélhetést, szinte nincs olyan ház ahol nincs paprika. Nagyobb gazdák több hektáros ültetvényeken gazdálkodnak, a szép és jó minőségű paprika nemcsak Horvátországban, hanem a környező országokban is kedvelt portéka. Több nemzetközi versenyt is nyert. Ezen kívül a pörköltöző versenyek állandó résztvevője, kakasfőzésben több első hellyel rendelkezik.
A szomszédos település Várdaróc rendezi minden évben a kakas fesztivált, általában ő kerül ki győztesen. A halászléhez az olaszrizling fröccsöt ajánlja. Kedvence még a vadételek elkészítése, mivel ez általában a téli időszakban kerül megrendezésre, szerinte ehhez a száraz vörösbor dukál. „Természetesen ő marad a kedvenc fröccsénél”. Hétvégén családi főzésben is kiveszi a részét,. Családja, barátai megszokták a kellemesen csípős ízeket. Fontosnak tartja a magyarság fennmaradását és az óhazával a jó kapcsolat kiépítését is. ”Többek között ezért vállalta a barcsi meghívást”.
Egy hónappal ezelőtt sikeresen szerepelt a helyhatósági választásokon. Baranya-Slavonia megyében elöljárói helyettesi tisztséget tölt be. (Vasas Csaba)