A Tolna Megyei Család Esélyteremtő és Önkéntes Ház az Önkéntesség Nemzetközi Napja alkalmából szervezett akciónapot a megye öt településén. Szekszárdon, Bonyhádon, Bölcskén, Szedresben és Szálkán az óvodák zöld területein helyeztek el madáreleséget civil szervezetekkel közösen – mondta Berki Ágnes, az önkéntes ház munkatársa.


Szekszárdon az Új Nemzedék Közösségi Térrel együttműködve, a Kölcsey óvodában szervezték az etetést. A kezdeményezéshez első szóra csatlakozott a KSC Szekszárd ifi csapata valamint az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület szekszárdi szervezete.


A program egyik rész volt Tóth Sándor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szekszárdi csoportjának előadása. Sanyi bácsi konkrét gyakorlati tanácsokkal látta el a legkisebbeket.
– Csak az kezdjen el madarat etetni, aki vállalja, hogy egész télen tesz ki eleséget – hangsúlyozta a szakember. Ez azért nagyon fontos, mert a madarak nagy erőfeszítések árán tudnak elrepülni az eleséghez, s ha nincs mit enniük, elhullanak. A nyugalmazott biológia tanár fontosnak tartotta, hogy a madarak télen a városban nem találnak elég eleséget, ezért nagyon fontos az etetésük.

Recept otthon elkészíthető madáreleséghez:
– margarin
– szotyola
A kettőt összekeverjük, majd gombóccá formálva egy hálóba kell tesszük. Ezt követően a hálót össze kell kötni, majd az így elkészült madáreleséget máris fel lehet akasztani egy faágra.

Videó >>>