2019. szeptember 14 – 15.-én XXI. alkalommal kerül megrendezésre a kopácsi halnapok, Eszék – Baranya- Szlavónia egyik legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye. Az itt élők fontosnak tartják a nemzeti identitás megtartását.

Úgy is mondhatjuk, hogy egyben a nemzeti összetartozás egyik fontos eseménye. Sokan érkeznek a Vajdaságból, és az ó hazából, főleg dél Baranyából, a horvát magyar határ közeléből. A 90-es évek honvédő háborúja idején még közelebb kerültek egymáshoz az itt élők, és a magyarországi Baranya lakossága.

Sokan több évig Magyarországon menekültként tartózkodtak. Az eltelt évek alatt a barátságok megerősödtek, sőt, tovább szövődtek. Úgy is mondhatjuk, szinte zarándok helynek számít, enyhe túlzással ez a fesztivál. A régió legjobb halfőző mesterei mérik össze tudásukat.

Az idelátogatókat igazi gasztronómia élmény várja. A halászlén, és a halpaprikáson kívül, a parázson sült csiptetett pontynak van a legnagyobb sikere.

Kopácson, és a környékén az egyik legnagyobb bevételi forrás az itt élőknek a kiváló paprika. A Kárpát-medence egyik legjobb paprikája terem ezen a vidéken. A több mint 1000 fős település, ma már alig 500 főre zsugorodott az utóbbi évtizedekben. A helyiek vendégszeretete messze földön közismert. Kiváló ételek, kézműves termékek, nemzetközi folklórparádé, magyar- és horvát könnyűzenei koncertek várják az idelátogatókat.

Vasas Csaba