Több mint 3 millió vendégéjszakát töltöttek a magyar turisták a horvát tengerparton. A 2017-es év rekord évnek számít, több mint 10%-al nőtt az előző évhez képest is. Az átlag magyar családok általában egy hetest nyaralást terveznek.

Gyakorlatilag közel 600 ezer honfitársunk választotta Horvátországot.

A horvát idegenforgalmi közösség adatai szerint közel 20 millió turista érkezett az országba. Ez a szám több mint 10 %-al több az előző évekhez képest. A vendégéjszakák száma is hasonló arányban emelkedett. A vendégéjszakák száma több mint 100 millióra tehető.

A magyar turisták körében legkedveltebb a Kvarner régió, Trogir-Split környéke, és az Isztria félsziget. A magyar turisták körében az Adriát drágának tartják, és az autópálya díjakat is soknak találják,  viszont szép és biztonságos helynek tekintik.

Az utóbbi két évben a látványos létszámnövekedéshez az is hozzájárult, hogy az újkori népvándorlás, migráns probléma miatt a környező országokat lényegesen kevesebben keresték fel.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a vendéglátás színvonala és a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások színvonala is emelkedett. (Vasas Csaba)