A holokauszt során elpusztított embertársaikra emlékeztek Szekszárdon, a Művészetek Házában. A Szekszárdi Zsidó Hitközség a 74 évfordulóra emlékezett. A II. világháborút megelőzően 600, a város közvetlen vonzáskörzetében (Őcsény, Decs, Tolna) pedig 150 zsidó származású embert élt. 1944-ben Auschwitzba és a többi munka-és haláltáborba deportált, mintegy 650 zsidó személyből 600 embert elpusztítottak. Mai ismeretek szerint 50 ember tért haza iszonyú fizikai és lelki állapotban.

„Jottányit nem veszni mindig emlékezni
Noha nem bocsátván gyászban megbékélni
Jottányit nem veszni mindig emlékezni

Mert élnünk kell tovább mint igazra tanú
Őrizve szemeket ma pernye és hamu
Mert élnünk kell tovább mint igazra tanú`”
(Jáger László: Izrael rózsája)

A borzalmat a Tücsök Zenés Színpad tagjai idézték meg. A könnyfakasztó műsor Oskar Gröning „az auschwitzi könyvelő” szerepén át láttatta a kegyetlenséget. Az eseményen megkoszorúzták a holokauszt emlékművet.

Emlékezzünk és emlékeztessünk. Nincs alsóbb és felsőbb rendűség, nincs megbocsátás. Elpusztult jelen és odaveszett jövő. A haláltáborban bögre, mit valaki fogott, tükör, melybe valaki nézett, halomra gyűjtött hajtincs és miértek sora… Döbbenet és felháborodás. Egy vagonban 80 ember és két vödör. Ivóvíz és wc. Volt, aki megörült és ordított. Volt, aki csendben meghalt.
1945. április 4. Letépték az első sárga csillagot. De a fájdalom és érzés megmaradt. Örökre.

Fotógaléria itt (fotó: GoGi) >>>