Ma lejárnak a 2017. évre váltott országos és megyei e-matricák. A tavalyi vignettákkal 2018. január 31-én éjfélig lehet jogszerűen közlekedni a hazai autópályákon és autóutakon. Az idei e-matricák megváltását érdemes nem az utolsó pillanatra hagyni, hiszen annak elmulasztása esetén borítékolható a büntetés.

Az e-matricás rendszerben az úthasználati jogosultságát bármikor megválthatja online az https://e-autopalyamatrica.hu/ oldalon. Emellett lehetőség van SMS-ben, mobilalkalmazás révén, valamint pl. benzinkutakon, utazási irodákban történő vásárlásra is.

Fontos tudnivaló, hogy az e-matricát minden esetben a díjköteles gyorsforgalmi útra (autópálya, autóút) való felhajtás előtt kell megvásárolni, a vásárlás soha nem jelent visszamenőleges jogos úthasználatot. A vásárláskor, még a fizetés előtt ellenőrizni szükséges a rendszámot, a felségjelet, a járműkategóriát és az érvényességi időt.

A díjak 2018-ban sem változtak, azonban új fizetős szakaszok kerültek be a rendszerbe: Győr-Moson-Sopron megyében az M85-ös Csornát elkerülő második szakasza, valamint Hajdú-Bihar megyében az M35-ös Debrecen-Berettyóújfalu szakasza.

Újdonság, ha az úthasználó 60 percen belül észreveszi, hogy e-matrica nélkül használja az adott utat, még megvásárolhatja az arra szóló jogosultságot. Így a véletlenül díjköteles részre felhajtók elkerülhetik a pótdíjfizetést.