Határon átnyúló borbarátság

Több mint egy évtizedes kapcsolat. Először a két iskola közötti kirándulásokkal és tapasztalat cserével kezdődött. Villány-Orahovica között 80 km a távolság. Mindkét város meghatározó borvidéknek számít, hazájában.

A villányi küldöttséget Takács Gyula polgármester vezette, borászok és szakmai küldöttség is részt vett a találkozón. Ana Marija Petin Orahovica polgármestere és a szakmai stábja volt a vendéglátó. Külön köszöntötték a vendégeket Verőce Vármegye Turisztika szakemberei.

Három borászatba volt meghívás és szakmai bemutatkozás. Hasonló szőlőfajták találhatók, mint nálunk Villányban. Villányi borvidéken a kékfrankos az ültetvények közel 50 %-át teszi ki. Orahovicán lényegesen kevesebb. Ezen kívül jelentős az olaszrizling, pinot-noir, cabernet franc. Itt kedvelt a zöldszilváni is. Nálunk kevésbé van jelen. Rozé egész Horvátországban ismert, de nem olyan népszerű és kedvelt, mint nálunk.

Tevékenységek a villányi oldalon a diófás tér felújítása, mely a gyerekek körében is kedvelt, egyben a település egyik legszebb tere. Oportó Étterem előtti parkoló egyben gasztro udvar, rendezvények, fesztiválok alkalmával. Minden fesztiválhoz megfelelő és hozzáillő gasztronómia is párosul. Termékfejlesztés, védjegyfejlesztés létrehozása. Rendezvények, fesztiválok kiállítások színvonalának emelése. Nemzetközi bormustra, borkirálynő választás, stb. Képzés horvát borászok számára mobil színpad és hangtechnika beszerzése. Tanulmány utak szervezése, marketing kiadványok készítése.

A projekt legfontosabb célkitűzése a helyi turizmus fejlesztése, hagyományok, és a helyi termékek, helyi gasztronómia integrálása a fesztivál turizmus vendégeinek. Mindkét városban szinte újjá varázsolták a művelődési központot. A két polgármester kihangsúlyozta a mostani látogatás alkalmával, hogy szeretnék folytatni az együttműködést.

Vasas Csaba