A 2018-as oroszországi VB-n két déli szomszédunk maradt talpon, a horvát és a szerb nemzeti 11. Ők képviselik a balkánt, dél és közép Európát is. Nézzük sorjában kinek nem sikerült a kijutás.

Olaszország, Görögország, Ukrajna, Bulgária, Románia, Ausztria, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Albánia, Bosznia és Hercegovina, Montenegró, Kosovo, Makedónia, sajnos Magyarország sem.

Nagy múlttal rendelkező, egyben szebb napokat megélt futball nemzetek legjobbjai sem lesznek ott.

Európa top bajnokságaiban és sztár klubjaiban szerepelnek játékosai. Mivel a labdarúgás is társas játéknak számít, fontos szerepe van az összeszokottságnak és az összekovácsolódásnak. Neves klubok főszereplőinek több fronton is helyt kell állni. Szabad idő nagyon kevés. Profikról van szó – sokan bíznak bennük.

Déli szomszédjaink játékosai fontos szerepet kaptak az utóbbi években magyar bajnokság legjobbjai között is. Szakmai stábjaik is bizonyították rátermettségüket.

Több szálon is kötődünk déli szomszédjaink labdarúgásához. Pl. az eszéki klubnak többségi magyar tulajdonosa van. Meghatározó csapattá nőtte ki magát a horvát bajnokságban és a nemzetközi porondon is jól szerepeltek.

Sok kedvelője van nálunk a partizán Crvena  Zvezda, Hajduk Split, Dinamo Zágráb csapatának.

Nikolics a Tisza menti kis városból Zentáról, Dráva menti magyar kis városba, Barcsra került először. Ezt követően Kaposváron és a Videotonon át a magyar válogatottságig jutott.  A közönség nagy kedvence lett, kettős állampolgársággal rendelkezik. Tavalyi évben az amerikai bajnokság gólkirálya lett.

Futacs Marko (Hajduk Split) a Ferencvárosban nevelkedett, több ország neves klubjában bizonyított. Az utóbbi évben 2016-2017 évadban a horvát bajnokság gólkirálya lett. Több szakmai díjat is kapott a Horvát Labdarúgó Szövetségtől. A közönség kedvencévé vált. Aki netán a horvát tengerparton nyaralt és megnézett egy mérkőzést, meggyőződhetett róla, hogy mennyien kedvelik. A magyar határ közelében sokan kirándultak át egy mérkőzés kedvéért. Pl. több fronton is érdekes volt egy Eszék-Hajduk Split rangadó.

Futács Márkó több hónapja sérüléssel bajlódik, jobbulást kívánunk neki.

A magyar felmenőkkel rendelkező Domagoj Vida a horvát válogatott védő játékosa több mint ötvenszer öltötte magára a horvát válogatott címeres mezét, a magyar határtól a Dráva túloldalától mindössze 2 kilométerre Dolnji Miholjacon él családjával.

Nekünk nem maradt más hátra, hogy többek között szurkoljunk déli szomszédjainknak is!

Vasas Csaba