Futács Márkó a Horvát első liga gólkirálya

Tizennyolc találatával a Hajdú Split eddigi legeredményesebb góllövője . Csapata III. helyen zárta az évet, ez egyben azt jelenti, indulnak az Európa Ligában. 27 éves korára érett be, csúcsformában játszotta végig ezt az évet. Ferencvárosban nevelkedett, kölcsönben is szerepelt a Diósgyőrben, több neves klubban is szerepelt (pl.: Werder Bremen fc, Ingolstadt fc, Porsmouth fc,Leicester fc, stb.). Természetesen a Német Krisztián féle ifjúsági csapatban Európa bajnokságon harmadik helyezést értek el. Ennek köszönhetően vált ismert labdarúgóvá. Gyermekkorában vallásos neveltetést kapott szüleitől, nagyszüleitől. Szigetváron sok időt töltött velük rendszeresen ministrált a templomban. Nagyon fiatalon kapott óriási lehetőséget, ebben az időszakban sajnos nem csak a labdarúgásra koncentrált. Barátok a tenyerükön cipelték, többek között Özil, Pizzáró, stb. Sajnos egy idő után meglátszott a teljesítményén, ez már a múlté most már csak a foci fontos az életében. Nagyon jól érzi jelenleg magát a Splitben. A klub mindent elkövet, hogy olyan körülményeket biztosítson számára, amit sokan megirigyelnének.

Nem csak Dalmácia, hanem egész Horvátország kedvence lett. Nyári szezonban ha valaki netán ezen a környéken fog nyaralni a pincér a taxis , portás stb. megtudja hogy magyarok vagyunk az első kérdése „Futacs? Kicsit furcsán ejtik, ékezet nélkül is írják. A Horvát válogatott sztárjátékosai, először azt hitték hogy horvát, még a keresztneve alapján is arra gondoltak. Szorgalmazták a szakvezetőket hogy hívják be a keretbe. Amikor kiderült, hogy magyar, azon csodálkoztak miért nem játszik a magyar válogatottban. Reméljük Stork úr és stábjának is felkelti az érdeklődését. A nyári szezonban ha valaki itt jár Trogir és Split környékén és lát autogramkérőket és szelfizőket ez csak a Márkó lehet.

Utolsó fordulóban a Belupó elleni mérkőzésen az első félidő huszadik percében már ”kétszer köszönt be”. A második félidő közepén lecserélték, vastapssal széken állva ünnepelték kedvencüket. Általában ezer-kétezer fanatikus kíséri el erre a csapatukat a legtávolabbi stadionokba is. Közel száz szurkoló Futács mezben foglalt helyet a nézőtéren. A határ közeli mérkőzésen sok magyart is lehetet látni Siklósról-Szigetvárról, Nagykanizsáról stb. Megkedvelte a dalmát gasztronómiát, a finom gyümölcsöket, zöldségeket is. Nagyon sokat gondol a jó magyar gulyásra , pörköltekre és természetesen a kiváló magyar halászlére is. Június 08.-án Zágrábban egy nagy ünnepség keretén belül veszi át a gólkirályi címet. A horvát újságírók szavazatai alapján a legjobb csatár címet is ő nyerte. Az eseményen részt vesz az egész Horvát válogatott és nem csak a hazai hanem a nemzetközi sajtó is. Sok sikert Márkó! (Vasas Csaba)

fotó: rangado.hu