Egy személygépkocsi közlekedett 2018. február 26-án 11 óra 50 perckor az 5113-es számú úton Decs irányából Sárpilis felé, amikor az út-és látási viszonyoknak nem megfelelő vezetés miatt megcsúszott, majd fának ütközött és felborult. A balesetben a jármű vezetője és utasa is megsérült, az eset körülményeit a Szekszárdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálja.

Tolna megyében az elmúlt 24 órában további 5 baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök, amelyek közül 3 esetben történt személyi sérülés.

A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a havas, jeges úton való közlekedésnél az első és egyik legfontosabb tényező, hogy a járműnek rendelkeznie kell az ehhez szükséges kiegészítőkkel. A forgalomban történő részvétel alapfeltétele a megfelelő műszaki állapot. A téli gumik használatát ugyan nem írja elő jogszabály, ugyanakkor csúszós utakon nyári gumikkal közlekedni kiemelten kockázatos. Nem csupán a futófelületen lévő barázdák mélysége mérvadó, hanem az anyag viszkozitása is meghatározza a tapadás mértékét. Míg a nyári gumik anyaga keményebb, a téli gumiké lágyabb. Ennek okán a megfelelő futófelületű, de elöregedett téli gumik használata se biztonságos, mivel az anyagszerkezet az évek során megváltozik. Érdemes az autóba az évszaknak megfelelő kiegészítőket is elhelyezni, mint például lapát, takaró, jégoldó, jégkaparó, hólánc. A megfelelő állapotú és felszerelt járművel is csak akkor szabad elindulni, ha annak üvegei a jégtől és a párától mentesek.

A fagyos, jeges, vagy havas utak a szokásostól eltérő vezetési stílust igényelnek. Érdemes indulás előtt tájékozódni és ellenőrizni, hogy milyen útviszonyokra kell számítani. Induláskor féktesztet is lehet végezni, de csak alacsony sebességgel és olyan körülmények között, hogy az ne veszélyeztesse a közlekedés biztonságát. Ennek során meggyőződhetnek a jármű iránytartásáról és a várható fékhatásról is. Csúszós úton mindig lassan kell haladni, kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatokat, vagy a drasztikus gyorsítást, valamint a blokkoló fékezést. Előnyösebb a motorfék használata, és a szakaszos fékezés. Fokozott figyelem szükséges, mert időben kell észlelni azon forgalmi helyzeteket, amelyekre reagálni kell. A fékút ilyenkor sokkal hosszabb. Az útviszonyoknak megfelelő sebesség nem azonos az adott útszakaszra érvényes megengedett legnagyobb sebességgel. A haladási sebesség midig az aktuálisan fennálló körülmények folyamatos figyelembevételével választható meg.

Az egyenetlen felületű utakon könnyebben megcsúszhat a jármű, de az emelkedők és a lejtők is megfontolt vezetési stílust igényelnek. A felüljárókon történő közlekedésnél is számolni kell a csúszásveszéllyel. Az elsőbbségadási kötelezettség betartása ilyenkor még a megszokottnál is hangsúlyosabb, mivel a védett utakon közlekedők még vészfékezéssel se tudnak elkerülni egy esetleges balesetet. Csúszós útfelületen a kikerülő manőverek is nagy eséllyel sikertelenül végződnek.

A rendőrség minden törvény által biztosított eszközt igénybe vesz a balesetek megelőzése érdekében, de fontos, hogy a közlekedők a szabályokat betartsák és mindig az aktuális körülményeket figyelembe vételével közlekedjenek.

Balesetmentes közlekedést kíván a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság!