Belišce város rendezésében minden év májusában szinte egész Horvátország területéről érkeznek kiállítók –különleges helyi ételekkel és termékekkel. Ilyenkor ez a kis falu az alig fél ezres lakosával több ezer vendéget fogad.

Vendégszeretetéről közismert kis szlavóniai település. Ilyenkor az a szokás, hogy megmutatják a helyi specialitásokat és természetesen mindenkit megkínálnak étellel, itallal is. Elmondhatjuk, hogy itt egyetlen érdeklődő sem marad éhes, sem szomjas.

Sok magyar érdeklődő is volt az eseményen, mely mindössze 30 km-re van a magyar határtól. A magyarok leginkább a tengerparti standoknál töltötték el a legtöbb időt.

Nagyon finom ételeket mutattak be a dubrovniki standon, például finom halételeket, leginkább olajban pácolva, paradicsomsalátával rukkola ágyon kínálták. Nagy sikere volt a különleges halkrémes szendvicseknek.

Magyarországról két csapat is volt a fesztiválon, a Mohács melletti Olasz falu horvát kisebbségi önkormányzata finom csirkepaprikással kínálta a vendégeket, természetesen nagy sikerrel. A fesztiválon két nagy díjat osztottak ki. Az egyiket Nagypál Jenő, pécsi mesterszakács (Gulyás Étterem) kapta. Marha lábszár pörkölt, két féle gombával, galuskával, kellemesen csípősen lett a díjazott étel.

Mindig sokan álltak a kóstolónál, a nagy hőséget a szekszárdi Bodri rozéval enyhítették, mellyel szintén a mester kínálta a vendégeket. Sok mindent elmondhatunk erről a rendezvényről, egy biztos, hogy ez nem a fitnesz életmódhoz szokott fogyókúrázók eseménye volt. Jövőre ugyan itt.

 

Vasas Csaba