Egészséges a halfogyasztás!

Országos kampány indult minden hivatalos szervezet, szakhatóság és nem utolsó sorban a vidékfejlesztési minisztérium is sokat tesz, hogy jó minőségű alapanyagok kerüljenek az ételeinkbe. Több EU országból kaptunk olyan élelmiszereket melynek minősége enyhén szólva is kifogásolható.
Sajnos Európában mi fogyasztjuk a legkevesebb halat, megbízható hírforrások szerint 5% lesz a hal áfája. Több évi végzett kutatások szerint kiderült, hogy a tenger és nagyobb folyók mellett élő emberek asztalára több halétel kerül és bebizonyosodott, hogy az itt élő emberek általában 2-3 évvel többet élnek átlagosan. Köztudottan a halételek egyik jó és fontos tulajdonsága hogy szellemi frissességet okoz.
Magyarországon több és kisebb halgazdaság termeli a busát hazánkban ennek, fajtának a fogyasztása minimális. A busát különösen Lengyelországban kedvelik és tőlünk szerzik be leginkább. Feltűnően megsokszorozódott a halászlé és egyéb halételek fesztiválja és bemutatója. A honfoglaló Magyaroknak és az itt élő népeknek is jelentős volt a halfogyasztása, remélhetőleg mi is jó úton járunk mivel jelentősen emelkedett a halfogyasztásunk. Egy példát szeretnék kiemelni: a szomszédos Horvátországban, olyan éttermekben ahol egyébként nincs az étlapon halétel minden pénteken hal napot tartanak.
Jelentős és népszerű halfesztiválokat rendeznek július hónapban Barcson, Baján, és Mohácson. Természetesen a nyár folyamán nem utolsó sorban a Tiszán és a Körösök vidékén is kedveltek a fesztiválok. (Vasas Csaba)