A közel hetvenszeres horvát válogatott védő játékosa a Dráva, mint határfolyótól mindössze három km-re él családjával, rokonaival. Természetesen foglalkozása, hivatása miatt csak ritkán lehet itthon szerettei között. Elmondta magyar barátainak mi a siker titka. Rengeteg munka, hit, szeretet és a horvát nép szeretete, ami segítette a válogatottat. Magyar felmenőkkel rendelkezik, nagyszülei jól beszélnek magyarul. Édesapja is első osztályú labdarúgó volt, Rudi Vida. Bátyja a helyi csapat játékosa, igazi szabadrúgás specialista, Hrvoje Vida. Az alig 7000-es településen több, mint 10.000 érdeklődő vett részt, a világbajnokságról hazatérő sztár játékos fogadásán. Megérkezése után átöltözött slavóniai népviseletbe.

Tamburazenekar, hintók, lovas kocsik és egyéb kidíszített járművek kíséretében vonult a menet. A helyszín a Mayláth kastély udvara és parkja volt. Ez a gyönyörű volt magyar grófi kastély a város polgármesteri hivatala is egyben.

A város polgármestere Goran Aladics fogadta. Volt itt fúvós zenekar, mazsorett, néptáncbemutató, stb…
A Vida család felajánlása egy közel 5 mázsás ökör, amit megsütöttek a vendégeknek. Szeretettel fogadta a magyar média munkatársait is, sőt megköszönte az érdeklődést. A magyar újságírók véleménye szerint rendkívül intelligens riportalanyt ismertek meg személyében.

Mindenkihez volt egy kedves szava, gyerekektől a legidősebbekig. Egész éjjel mulatott, énekelt a tömeggel, koccintott a régi barátokkal, ismerősökkel. Sokan érkeztek Magyarországról is, főleg a határhoz közeli településekről. Tagja a helyi káposztások gasztronómiai szövetségének, mivel ezen a környéken rengeteg káposzta terem. Kedvence a töltött káposzta krumpli pürével. Szereti a mulatós zenét, a magyart is, főleg ami a környékről, a Duna-Dráva mentéről szól. Kedveli a magyar ételeket, a pörkölteket, gulyásokat és a halászlevet. Végig kísérte felesége, és a kisfia is, a 3 éves Damir Vida. Nagyon sokan Magyarországon úgy gondolják nekik Horvátország a világbajnok, párhuzamot vonnak az 1954-es magyar-német vb döntővel. Ott a Puskásék játszották a legszebb focit, 2018-ban pedig Modricék.

Szülő városában hamarosan utcát neveznek el róla. Számára most legfontosabb a foci és a gyönyörű családja. Sok sikert és egészséget kívánunk nekik.

Vasas Csaba